Sushi in een glaasje (met romige zalm en pittige avocado)
Een prachtig nieuw kookboek dit najaar is Hemels! van Ria Geraets-Heijen en Alexandra Schijf. Een mix van zoete en hartige gerechten, allen geweldig gestyled. De kleur wit loopt als een rode draad door de recepten. Uit dit boek mogen we een recept plaatsen voor sushi in een glaasje.
“De pure smaak van rauwe vis, gecombineerd met de typische Japanse smaken van rijstazijn en wasabi. Ria is gek op de Japanse keuken, zeker sinds ze zelf in Japan was. Echte sushi-chefs moeten jaren in de leer en zelfs op een simpele rol moet je behoorlijk oefenen. Daarom gaan we stapelen! Makkelijk, net zo lekker en een verrassing voor je gasten.”
Kijk op de verpakking van de rijst welke verhouding water-rijst je moet nemen. Kook de rijst in een kookpan volgens de aanwijzingen op de verpakking in ca. 15 minuten gaar. Laat de rijst nog 10 minuten staan, met de deksel op de pan. Roer de rijstazijn door de rijst. Laat de rijst helemaal afkoelen.
Tip: maak de rijst ’s ochtends of de avond van tevoren klaar, zodat hij genoeg tijd heeft om af te koelen.
Schil en prak de avocado en roer er minimaal twee theelepels wasabi door, of meer naar smaak. De avocadocrème mag flink wat pit hebben, want de rest van de ingrediënten zijn niet uitgesproken gekruid. Knip de norivellen met een schaar tot kleine vierkante stukjes.
Pak een glaasje en begin met een laagje nori. Maak je handen een beetje nat en leg een laagje rijst op de nori. Met een lepeltje leg je een laagje avocado op de rijst. Daarop komt een laagje zalm. En dan herhaal je weer alle laagjes – nori, rijst, avocado, zalm – totdat het glas vol is. Eindig met de zalm bovenop. Strooi wat zwart sesamzaad erover om het af te maken. Serveer direct of zet in de koelkast totdat je de glazen serveert. Druppel wat sojasaus naar smaak over het gerecht voordat je het opeet.
Geblancheerde edamameboontjes (verkrijgbaar bij de toko) en zeewiersalade zijn heerlijk bij sushi. Varieer ook eens met verse rode tonijn! Gebruik het in plaats van de zalm of vervang één laagje zalm door tonijn.
Hemels is nu te koop voor € 19,95.