Culy Homemade: zuurkoolschotel met gehakt in Surinaamse stijl
Deze zuurkoolschotel met gehakt is een makkelijk recept met een Surinaamse twist. Door gehakt te kruiden met masala, trassi en sambal met madame jeanette, krijgt deze Hollandse pot ineens een interessante oppepper. Lekker met frisse zoetzuur erbij!
Dit is een heel makkelijk recept, dat je ongeveer 20 minuten kooktijd kost. Daarna moet de zuurkoolschotel nog 15 tot 20 minuten in de oven. Tip: krijg je veel eters over de vloer? Van dit gerecht kun je makkelijk in één keer twee schalen maken. Ook handig om in te vriezen!
Zuurkoolschotel met gehakt in Surinaamse stijl
Begin met de zoetzuur, dan kan die lekker trekken. Meng het kokende water met de azijn, suiker en wat peper en zout. Laat compleet afkoelen en meng dan met de groenten. Laat een tijdje staan.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Kook de aardappelen met een snuf zout, giet ze af en stamp ze tot puree met een klont boter en de melk.
Bak het gehakt rul in een grote koekenpan op medium tot hoog vuur en voeg daarna de uien, knoflook, masala, trassi*, het verkruimelde bouillonblokje en de sambal toe. Schep goed door en laat lekker bakken tot alles gaar is.
Nu kun je de Surinaamse zuurkoolschotel gaan opbouwen in een ovenschaal. Begin met het gehakt en verdeel daar de crème fraîche over (dat gaat het makkelijkst met een spatel). Knijp de zuurkool uit en verdeel die dan over de ovenschotel. Schep daarna de aardappelpuree erover en bestrooi met de geraspte kaas.
Laat de zuurkoolschotel in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 tot 20 minuten een goudbruin korstje krijgen. Dien op met de zoetzuur.
Meer ovenschotels:
- Ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt
- Vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen
- Pastei met kip (zoals oma die maakte)