Surinaamse soep van gele erwten: klassieke pesi met zoutvlees en kip
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fpesi-soep-2.jpg)
Wist je dat de oer-Hollandse erwtensoep een ver familielid heeft? Deze Surinaamse soep-variant wordt gemaakt van gele erwten, bevat lekker veel kruiden én zoutvlees. Absoluut het proberen waard!
Ingrediënten
Voor 4 - 6 personen- 300 gram zoutvlees
- 500 gram gele spliterwten
- 2 liter water
- 10 pimentkorrels
- 1 eetlepel bouillonpoeder
- 2 kippenpoten
- 1 ui, fijngesneden
- 1 tomaat, fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 1 theelepel kerrie masala
- 1 theelepel Madam Jeanette-sambal
- 2 laurierblaadjes
- 1 bosje bladselderij
Alleen al door de prachtige gele kleur is dit een variant die je absoluut op tafel wil zetten. De soep zit bomvol Surinaamse smaakmakers en is lekker pittig door de Madam Jeanette-sambal.
Net als Hollandse snert is deze Surinaamse soep de volgende dag het best op smaak. Geen paniek als je geen zin of tijd hebt om te wachten: je kunt ‘m ook direct serveren. De soep zal dan iets dunner zijn, maar net zo lekker!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fpesi-soep-1.jpg)
Bereidingswijze Surinaamse soep van erwten
- Ontzout je zoutvlees door het vlees 2 keer 20 minuten te koken in een pan met heet water. Vervang het water na de eerste keer dat je het 20 minuten hebt gekookt. Laat het vlees volledig afkoelen en snijd het in dobbelsteentjes.
- Breng 2 liter water aan de kook.
- Voeg de gele erwten, de pimentkorrels, één eetlepel bouillonpoeder en het gesneden vlees toe aan het kokende water. Laat 40 minuten op laag vuur pruttelen of tot de erwten zacht zijn. Haal de pimentkorrels weer uit de pan.
- Bak ondertussen in een koekenpan de kippenpoten aan in wat zonnebloemolie tot ze beginnen te kleuren.
- Snijd in de tussentijd de ui, tomaat en knoflook klein.
- Voeg samen met de kerrie masala, de sambal en de laurierblaadjes toe aan de hete pan met de kip. Roer door elkaar en bak met een scheutje water enkele minuten tot de groentes zacht worden.
- Voeg de volledige inhoud van de pan vervolgens toe aan de pan met erwten en het zoutvlees. Laat 20 minuten trekken tot de kip gaar is.
- Haal de kip uit de pan en pluk de kip in kleine stukjes. Roer samen met de gesneden selderij door de soep heen.
- Breng de Surinaamse soep op smaak met maggi of zout. Serveer met gebakken uitjes.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fpesi-soep.jpg)