Surinaamse bami met kip van sterrenchef Soenil Bahadoer
Vorige maand verscheen het nieuwe kookboek Streetfood van sterrenchef Soenil Bahadoer. Zoals de naam al onthult, staat dit boek vol met heerlijke Surinaamse streetfood recepten. Al eerder deze week mochten wij het recept voor zijn baka bana met jullie delen. En vandaag volgt nog zo’n Surinaamse klassieker: Surinaamse bami met gemarineerde kip. Overheerlijk.
Dit recept komt het beste tot zijn recht als je goed de tijd neemt om de kip lang te laten marineren. Daarom kan je het beste ‘s ochtends (in het weekend) of een dag van tevoren beginnen met het marineren van de kip. Je zal er zeker geen spijt van krijgen!
Soenil: “Mijn zus Rekha maakte deze bami regelmatig voor ons team in het restaurant. Als zij met de bakken kip en bami kwam, was het feest. In onze foodtruck was het een echt succesnummer. De bakjes bami met kip vlogen over de toonbank.“
Surinaamse bami met gemarineerde kip
Voor de gemarineerde kip
Verhit wat olie in een pan en fruit de ui, knoflook en peper aan. Voeg de masala, zwarte peper, het pimentpoeder toe en blus af met de gevogeltebouillon, ketjap en sojasaus. Breng de marinade verder op smaak met wat peper en zout.
Leg de drumsticks in de saus in een ovenschaal en zet afgedekt in de koelkast. Laat minimaal 8 uur, maar liever een hele nacht, marineren.
Bak de kip gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.
Voor de bami
Kook de bami volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit een scheut olie in een wok en fruit de ui, knoflook, gember, laos en madame-jeanette aan. Voeg het kentjoerpoeder, de pimentkorrels en salambladeren toe en meng alles goed.
Meng de gekookte bami erdoor en blus het geheel af met de sojasaus, ketjap en Surinaamse ketjap. Breng eventueel op smaak met een beetje zout.
> Streetfood (Nijgh & van Ditmar) is online te koop voor €25,-
Meer Surinaamse recepten:
- Surinaamse bruine bonen met rijst en spekjes
- Moksi Alesi: Surinaamse rijst met zoutvlees en gele spliterwten
- Culy Homemade: Kruidige Surinaamse zuurkoolschotel met zoetzuur