Culy Basics: Surinaams zuurgoed maken (voor op je broodje hete kip of bij rijst)
Onmisbaar bij de rijsttafel, noodles, gebakken rijst en een belegd broodje: Surinaams zuurgoed. Dat zijn knapperige groenten en aromatische kruiden ingelegd in azijn en suiker. Lekker met een beetje madame-jeanette voor een vleugje pit.
Zuurgoed is de perfecte aanvulling op je maaltijd of op je broodje (met hete kip bijvoorbeeld). En dit recept voor zuurgoed past bij ieder gerecht, omdat we het lekker simpel houden.
We maken ons zuurgoed altijd met komkommer en rode ui, want dat zijn onze favorieten. Maar je kunt al jouw favoriete groenten toevoegen. Denk aan paprika, wortel en tomaat en zelfs aan fruit als groene mango. Ook kun je spelen met de smaakmakers van het zuurgoed. Voeg bijvoorbeeld eens mosterdzaad of kurkuma toe. Zo zie je maar weer, je kunt dit goedje helemaal maken zoals jij dat wil.
Culy Homemade: Midden-Oosterse pickles van ingelegde knolraap
Surinaams zuurgoed maken
- Begin met het schoonmaken van de weckpot. Dat is essentieel, want hierdoor blijft het zuurgoed schoon en veilig om te eten. Spoel de weckpot af en leg 10 minuten in kokend water of in de oven, zodat de bacteriën worden gedood. Droog af en zet klaar voor gebruik.
- Doe de plakjes komkommer, rode ui, gesneden madame-jeanette, kruidnagels, pimentkorrels, peperkorrels en andere specerijen indien je die gebruikt in de weckpot.
- Breng water aan de kook en voeg azijn en suiker toe. Roer goed totdat de suiker is opgelost.
- Giet vervolgens het hete azijnmengsel over de inhoud van het zuurgoed. Zorg ervoor dat alle groenten goed bedekt zijn met de azijnoplossing.
- Laat het Surinaams zuurgoed in de pot, met de deksel open, afkoelen tot kamertemperatuur, voordat je de pot in de koelkast zet.
- Zet de pot in de koelkast en laat minimaal 5 uur trekken voordat je het zuurgoed serveert.
Lekker voor erbij:
- Culy Homemade: het beste recept voor broodje hete kip
- Surinaamse bami met kip van sterrenchef Soenil Bahadoer
- Culy Basics: simpele gebakken rijst met ei (egg fried rice) – klaar in 5 minuten!