Culy Homemade: geroosterde lamsschouder voor een ‘Sunday Roast’
Niets is zo lekker als een heerlijke ‘Sunday Roast’. Een mooi stuk vlees waar je met het hele gezin van kan eten, bijgestaan door heerlijke garnituren. Deze variant is perfect voor de lente door de knapperige asperges, frisse erwten en mals lamsvlees.
Een ‘Sunday Roast‘ is net zo Brits als links rijden op de snelweg. Een klassieke sunday roast bestaat uit een groot stuk gebraden vlees gepaard met aardappels, groenten en een rijke jus. Wij kiezen voor lamsvlees, een stuk vlees dat mensen vaak links laten liggen. Zonde, want het heeft een fantastische smaak en is op zijn lekkerst wanneer deze rosé wordt gegeten.
Sunday roast maken doe je zo:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Laat de lamsschouder op kamertemperatuur komen. Snij eventueel grote stukken vet weg. Bestrooi de schouder royaal met zout en peper.
- Hak de rozemarijn en tijm. Voeg samen met 5 tenen geraspte knoflook en 5 eetlepels olijfolie. Marineer de lamsschouder.
- Schil de aardappels, snijd in grove stukken en kook deze in een pan met gezouten water in 15 minuten net niet helemaal gaar. Giet af en laat uitdampen. Schud de aardappels even zodat ze kruimig worden aan de buitenkant.
- Bak de lamsschouder op hoog vuur goudbruin aan.
- Leg samen met de gehalveerde knoflookbollen in de oven op een bakplaat. Rooster het circa 45 minuten of tot het moment dat de lamsschouder een kerntemperatuur van 55 graden bereikt. Let op! De temperatuur van het vlees loopt nog verder op wanneer je het na het bakken laat rusten.
- Leg de afgekoelde aardappels op een aparte ovenschaal. Zorg dat er genoeg ruimte tussen ligt. Voeg een paar klontjes roomboter toe om ze een knapperige korst te geven en schuif in de oven.
- Druk halverwege de baktijd de aardappels een beetje plat, zodat de korstjes extra knapperig worden.
- Voeg voor je sunday roast 15 minuten voordat de aardappels klaar zijn de asperges toe en rooster goudbruin.
- Haal de schouder uit de oven, haal van het rooster af en laat rusten.
- Voeg voor de jus de bloem toe aan de bakplaat waar de schouder in lag en roer goed door elkaar heen. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Stamp de knoflook fijn in de jus. Giet het geheel door een zeef en breng op smaak met zout en peper.
- Breng een pan water met zout aan de kook en kook de erwten kort tot ze gaar en knapperig zijn.
- Giet af en meng met twee eetlepels olijfolie, de fijngesneden munt en zout.
- Breng de gebakken aardappels en geroosterde asperges op smaak met zout.
- Snij voor je sunday roast de lamsschouder in dunne plakken en serveer met de jus, erwten, aardappels en asperges.
Meer recepten:
- Geglaceerde beenham met Bourbon
- Knoflookkip op aardappelgratin van Donna Hay
- Culy Homemade: beenham uit de oven met rozemarijn en venkel