Culy Homemade: summer rolls met gekarameliseerde tofu, mango en hoisin
We hebben al heel wat summer rolls gevuld in onze Culy-levens, maar deze summer rolls met mango, avocado, gekarameliseerde tofu en zelfgemaakte hoisinsaus staan érg hoog in onze favorieten. De tofu maken we trouwens lekker crispy en lakken we met hoisinsaus. Als je tofu op déze manier niet lekker vindt, dan weten wij het ook niet meer…
Naast dat summer rolls zo lekker zijn, zijn ze ook nog eens een gezellig klusje om te maken. Zet gewoon alle ingrediënten op tafel en laat de gasten zelf het werk doen. Zo vult iedereen zijn eigen summer roll(s) gewoon precies met wat ‘ie wil.
Zo maak je de summer rolls met gekarameliseerde tofu
Homemade hoisin
Fruit de knoflook gedurende twee minuten zachtjes in twee eetlepels neutrale olie.
Voeg de sojasaus, honing, azijn, tahin en Sriracha toe en meng door met een garde. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Roer af en toe door met de garde.
Breng je zelfgemaakte hoisinsaus op smaak met zout en peper en laat afkoelen. Giet over in een kommetje.
De gekarameliseerde tofu
Laat de tofu uitlekken en druk langs beide kanten tussen telkens een paar lagen keukenpapier om overtollige vloeistof te verwijderen. Oefen niet te veel druk uit, daarvan zal de tofu breken. Snijd in dunne, langwerpige plakken.
Verhit een flinke scheut neutrale olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op een laag vuur en leg er de tofu in. Bak zonder de tofu om te draaien tot deze knapperig en donkerbruin is aan de onderkant, zo’n 4 à 5 minuten.
Draai voorzichtig om en herhaal aan de andere kant. De kunst voor crispy tofu zit ‘m echt in geduld: laat je tofu langzaam op een laag vuurtje in voldoende olie bakken en hij wordt vanzelf knapperig.
Draai het vuur iets hoger en lak de tofu nu (met behulp van een kwastje) met de hoisin. Keer de tofu nogmaals om en lak ook de bovenkanten. Laat 1 minuut bakken en zet het vuur uit.
Schep de tofu uit de pan en laat afkoelen op een apart bord.
De summer rolls
Zet alle ingrediënten klaar (op de snijplank of in aparte kommetjes).
Zet ook een grote kom met warm water, de rijstvellen en een groot leeg bord klaar.
Week de rijstvellen een voor een in een grote bak met warm water. Leg ze op het grote bord en beleg ze met alle ingrediënten (als het rijstvel een gezicht zou zijn, schik dan de ingrediënten ter hoogte van de mond, horizontaal).
Strooi eerst wat sesamzaadjes en leg hier wat reepjes van de Chinese kool op. Schik er dan de tofu op en vervolgens de mango, avocado, rode kool, radijs, pinda’s en koriander. Vouw de vellen eerst aan de zijkanten naar binnen en rol ze dan van onder naar boven op.
Herhaal dit voor alle 8 van de rice paper rolls. Serveer ze met de rest van de hoisinsaus.
Meer zomerse recepten
- Culy Homemade: zomers drankje met sinaasappelsap, oranjebloesem en chili
- Culy Homemade: zomerse flammkuchen met courgette & pittig gehakt
- Culy Homemade: snelle zomerpasta met doperwten en citroen