Geniale (simpele!) sticky toffee pudding uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver
Dat je op een doordeweekse avond niet de puf hebt om nog uren in de keuken te staan, weet Jamie Oliver als geen ander. De Britse chef promoot daarom al jaren een vorm van praktisch koken, zonder verlies van smaak of originaliteit. Zélfs in het departement bakken, zo bewijst zijn geniale (simpele!) sticky toffee pudding uit Jamie’s nieuwste kookboek.
Nieuwste kookboek, zeiden we? Jazeker: in ‘Simply Jamie’ trakteert Jamie Oliver ons alweer op een nieuwe dosis kookinspiratie. Van crispy noodles en visburgertjes tot paprikapasta en maisbrood: de recepten zijn speels, toegankelijk en verrassend tegelijk.
Zo ook deze simpele sticky toffee pudding, waarvan The Naked Chef het volgende zegt: ”Dit is voor mij puur jeugdsentiment, maar dan super easy als traybake, om blij van te worden.”
Simpele sticky toffee pudding van Jamie Oliver
- Verhit de oven tot 160 °C. Laat de theezakjes in 175 ml kokend water trekken. Verwijder de pitten uit de dadels en doe de dadels erbij. Roer de baksoda erdoor en laat 10 minuten staan.
Haal de theezakjes eruit en maal het mengsel fijn in een keukenmachine. Voeg de kaneel en gember toe en rasp de nootmuskaat erbij. Voeg 175 g boter, 175 g van elke soort suiker, alle bloem en de eieren toe en mix er een glad beslag van. - Vet een ovenschaal van 20 x 30 cm in met boter, giet het beslag erin en bak de pudding 35 minuten, of tot een prikker in het midden er schoon uit komt.
- Maak de karamelsaus door de resterende boter en soorten suiker met de whisky in een kleine pan op matig vuur te laten pruttelen. Blijf 5 minuten regelmatig roeren, of tot je een mooie glanzende saus hebt, haal de pan van het vuur en roer de room erdoor.
- Giet de helft van de karamelsaus meteen over de pudding wanneer je hem uit de oven haalt, en serveer de rest er apart bij, om erover te gieten. Heerlijk met wat vanillevla (zoals op de foto), geklopte slagroom of roomijs.
Energie: 485 kcal, vet verz.: 24 g, vet: 14,6 g, eiwit: 4,9 g, koolhyd. 66,1 g, suiker: 49,9 g, zout: 0,5 g, vezels: 0,7 g.
> Simply Jamie (Kosmos Uitgevers) is nu te koop.
Meer recepten van Jamie:
- Pasta met geroosterde paprika uit een pot uit de nieuwe Jamie Oliver
- Upside down mihoen rijstbowl uit het nieuwe boek van Jamie Oliver
- Tunesische spaghetti met garnalen van Jamie Oliver (met maar 5 ingrediënten)