Het ultieme steak tartare recept (waarmee je eindeloos kunt varieren)
Het is een gerecht waarover de meningen verdeeld zijn: steak tartare. Wat is het beste recept? Met óf zonder eidooier? bieslook of peterselie? Met dit steak tartare recept zit je in ieder geval atlijd goed en zet je een echte klassieker op tafel.
Welk vlees voor steak tartare gebruik je?
De belangrijkste vraag bij steak tartare: welk vlees heb je nodig? Tegenwoordig zie je vooral rundvlees, maar ook kalfsvlees en zelfs het omstreden paardenvlees wordt hier en daar nog steeds gebruikt in verschillende landen.
Wat hebben paardenvlees en Korea met steak tartare te maken?
Gebruik je rundvlees? Ga altijd voor mals rundvlees, zo vers mogelijk. Dat betekent biefstuk, ossenhaas, lendestuk of picanha. Vraag vooral je slager om tips voor het juiste stukje vlees. Geef altijd aan dat je het vlees rauw gaat bereiden, zodat je het meest verse stukje vlees krijgt.
Een makkelijk voorgerecht
Zo’n steak tartare is ideaal om te serveren als voorgerecht. Ver van tevoren bereiden is helaas geen optie, maar gelukkig zet je het voorgerecht binnen 15 minuten op tafel, en wie razendsnel kan snijden en hakken, doet dit misschien wel in 10 minuten.
Een klassieker als deze is niet voor niets al jaren net zo geliefd als de carpaccio bijvoorbeeld. Voor wie nog twijfelt over het recept: weet dat je het steak tartare recept altijd naar eigen smaak kunt aanpassen. Vervang de peterselie eens door bieslook of laat het kruid helemaal weg: doe wat je lekker vindt!
Vind je die eidooier bovenop er nou niet zo prettig uitzien, dan is de eidooier die je mengt met het vlees meer dan voldoende. Of kies voor een gepekelde eidooier. Maak dit basisrecept je helemaal eigen!
Bron:
Het beste steak tartare recept
- Snijd het vlees voor een steak tartare altijd met de hand. Leg het vlees kort in de vriezer; hierdoor is het makkelijker te snijden. Snijd het vlees in kleine blokjes of hak fijn.
- Hak de sjalot, kappertjes, cornichons, en peterselie zo fijn mogelijk. Meng met het vlees.
- Voeg de eidooiers, mosterd, worcestershiresaus, tabasco, peper en zout toe en meng opnieuw. Proef en voeg extra peper en zout toe naar smaak.
- Rooster eventueel een dun plakje schuin gesneden stokbrood als krokantje in de oven of broodrooster.
- Leg een ringetje op het bord en vul met het vleesmengsel. Heb je die niet? Dan kun je het ook zonder ring op het bord leggen. Druk goed aan en verwijder voorzichtig het vormpje.
- Maak het gerecht af met bovenop een eidooier per steak tartare en een stuk extra krokant geroosterd brood.
3 keer tartare, maar dan anders:
- Een bekende variatie: biet tartare
- Umami kun je overal aan toevoegen: steak tartare met ansjovis en mierikswortel
- Net zo lekker als in elke Franse brasserie: worteltartaar