Steak tartaar & worteltartaar uit De makkelijke Franse Keuken
Ken jij De makkelijke Franse keuken al? Dat is het nieuwe kookboek van Karin Luiten, vol met Franse goedheid. Daarin staat onder meer dit recept voor steak tartaar. In de versie van Karin komt die in duo op een bordje te liggen met een worteltartaar. Tof!
Van quiche lorraine tot crème brûlée, van boeuf bourguignon tot klassieke uiensoep, de makkelijke Franse keuken is een fijn naslagwerk voor iedereen die van de Franse keuken houdt. Eerder verscheen van haar ook het kookboek Zonder Pakjes en Zakjes.
Karin: “Een waar genot dat in elke Franse brasserie te krijgen is, liefst aan tafel klaargemaakt door een – ja, dat hoort er ook bij – tikje chagrijnige ober in lange witte sloof. En dan met frietjes en sla, heerlijk.
Als je het thuis maakt, merk je al snel hoeveel hoempapa erdoorheen moet om het lekker te maken. Niet in Frankrijk, maar in het Amsterdamse restaurant Bolenius at ik een keer een vegetarische variant, met wortel. Zo lekker!
Het recept van sterrenchef Luc Kusters zit vol kunstige snufjes. ‘Maar dat moet je thuis allemaal niet doen hoor’, zei hij er geruststellend bij, ‘je neemt gewoon wat je anders ook door een steak tartare zou mengen.’
Sindsdien serveer ik steak tartare altijd als duo-voorgerecht, met de worteltartaar erbij. Groot succes. Als je het toch klassiek als hoofdgerecht wil, verdubbel dan de hoeveelheid vlees en laat de wortel achterwege”
Zo maak je de steak tartaar en worteltartaar
Meng alle smaakmakers door elkaar tot een nat geheel. Snij de biefstuk in dunne plakjes. Snij die vervolgens haaks weer in reepjes. Hak de boel fijn.
Wie dit ingewikkeld vindt: vraag of de slager het doet. Dit kan al van tevoren, bewaar vlees en saus in de koelkast.
Rasp de wortel op het laatste moment. Liefst met een blokrasp, dat geeft een smeuïger resultaat dan keurige sliertjes uit de keukenmachine.
Verdeel het natte smaakmengsel eerlijk over 2 kommen. Meng de biefstuk door de ene, de wortel door de andere kom. Proef en breng vooral waar nodig verder op smaak met zout of pit of smeuïgheid.
Zet op 4 borden elk 2 kleine opzetringen van ongeveer 6 cm doorsnede, verdeel beide mengsels erover. Duw aan met een lepel. Garneer eventueel nog met een blaadje peterselie.
Tip: Varieer gerust met kruiden. Peterselie is klassiek, bieslook en dragon zijn ook heerlijk.
Dit recept komt uit De makkelijke Franse Keuken van Karin Luijten (Uitgeverij Nieuw Amsterdam). Het kookboek is nu te koop voor €27,99.