Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 7 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: pittige spruitjes op z’n Thais met maar 5 ingrediënten

Op dit moment heerst er op de redactie een serieuze verslaving aan de Thaise keuken. We kunnen maar niet stoppen met het geven van gave Thaise twists aan al onze recepten. Dat geldt ook voor dit pittige spruitjesrecept met maar 5 (!) ingrediënten.

De Culy-redactie is van mening dat voor het maken van lekkere spruitjes maar 1 ingrediënten nodig is, namelijk spruitjes. Maar Culy’s Ogechi gaat daar niet helemaal in mee. Zij is, net als vele andere Nederlanders, niet gek van spruitjes. Alhoewel daar onlangs verandering in is gebracht.

Spruitjes koken: zo maak je ze het lekkerst klaar

Spruitjesrecept op z'n Thais
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Ze is namelijk stapelgek op haar nieuwste creatie in de keuken: Thaise chili-olie. Die voegt ze aan alles toe, want dit handige smaakbommetje tovert elk recept om tot een smaakvol en onweerstaanbaar lekker gerecht. De ultieme test was het maken van een spruitjesrecept waarbij ook zij haar vingers zou aflikken. Dat is gelukt.

Spruitjesrecept op z'n Thais
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Spruitjesrecept met Thaise twist

Voor de Thaise chili-olie (optioneel)

  1. Verwarm de olie met de plakjes gember, laos, gehakte koriander, limoenblad en citroengras ongeveer 20 minuten op laag vuur.
  2. Snijd ondertussen de knoflook in plakjes en sjalotten in dunne ringen.
  3. Meng de miso, sojasaus, ansjovispasta en suiker in een kommetje en zet deze umamisaus opzij.
  4. Verwijder de kruiden uit de olie. Voeg nu de sjalotten toe en frituur deze goudbruin.
  5. Haal de sjalotten uit de pan en frituur als laatst de plakjes knoflook tot deze krokant en goudbruin zijn.
  6. Doe de chilivlokken in een hittebestendige kom.
  7. Zeef de hete olie en giet over de chilivlokken en roer goed. Doe de krokante sjalotten en knoflook erbij en voeg daarna de umamisaus toe.

Voor het spruitjesrecept

  1. Pak er nog een pan bij en voeg water en zout toe. Hierin koken we de spruitjes kort voor, zodat ze goed gaar zijn voordat we ze bakken in de pan.
  2. Voeg de spruitjes toe aan het kokende water, en kook de spruitjes tot ze bijna gaar zijn, ongeveer 5 minuten.
  3. Giet de spruitjes af en dep ze eventueel droog.
  4. Zet een koekenpan op het vuur en voeg 1 eetlepel van de chili-olie toe.
  5. Doe de geblancheerde spruitjes in de pan en bak ze 5 minuten op hoog vuur, tot de spruitjes mooi geblakerd zijn.
  6. Voeg de Thaise basilicum en pinda’s toe en schep het geheel goed om. Bak nog 1 minuut.
  7. Serveer het Thaise spruitjesrecept met extra chili-olie en gehakte pinda’s!

Nog meer lekkere recepten met chili-olie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.