Spiraal ratatouille van de enige echte Matt Preston
Als je weleens naar MasterChef Australia kijkt, dan is de naam Matt Preston je ongetwijfeld niet onbekend. Het jurylid en culinair recensent heeft al heel wat kookboeken op zijn naam, en recent werd daar zijn boek Yummy Quick Easy aan toegevoegd. De naam zegt het zelf: lekkere, snelle en gemakkelijke recepten. Daar tekenen we voor! En al zeker als het gaat om deze spiraal ratatouille waarvan we het recept mogen delen.
You name it, he creates it, want Matt Preston is een chef die van alle markten thuis is. Van kersenclafoutis, tot de perfecte Spaanse omelet en van Chinese chow mein now tot Andalusische ajo blanco.
Nu is de Franse keuken aan de beurt, vertegenwoordigd door een spiraalratatouille van pompoen, courgette, aubergine en pruimtomaat. Die wil je maken, geloof ons.
Esthetische ratatouille
Matt: “De ratatouille van mijn moeder was goed, maar die zag er niet zo mooi uit als deze! Een klein beetje extra voorbereiding: als ik op pad ga voor courgette, pompoen, Libanese aubergine en pruimtomaatjes, probeer ik die te kiezen die ongeveer dezelfde diameter hebben.
Als je geen ronde ovenschaal hebt, kun je dit gerecht ook maken in een rechthoekige schaal, waarbij je de groentestapeltjes in rijen neerlegt. Je kunt ook een dun plakje mozzarella toevoegen aan elk stapeltje.”
Zo maak je de spiraal ratatouille
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de rode ui en rode paprika toe en bak al roerend 5 minuten of tot ze zacht worden. Bak de knoflook 1 minuut mee of tot deze begint te geuren.
Schenk de rodewijnazijn en driekwart van de tomatenblokjes erbij (probeer er zo veel mogelijk grove blokjes uit de blikjes bij te doen).
Breng op middelhoog vuur aan de kook en laat 10 minuten zacht koken of tot de saus inkookt. Haal van het vuur en breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Schep de saus op de bodem van een ronde ovenschaal met een diameter van 23 cm, taartvorm of ovenbestendige koekenpan. Leg de mozzarella erop en bestrooi met de Parmezaanse kaas.
Het samenstellen gaat eenvoudiger als je eerst kleine stapeltjes maakt op een snijplank. Begin met plakjes courgette, gele pompoen, aubergine en pruimtomaat van gelijke grootte. Bewaar de kleinere schijfjes voor het maken van kleinere stapeltjes die je in het midden gebruikt.
Begin aan de buitenrand van de ovenschaal en leg de grotere stapeltjes schijfjes eerst neer, op hun zijkant. Herhaal en werk zo naar binnen. Eindig met de iets kleinere stapeltjes en vul hiermee het midden op.
Roer 1 eetlepel water door de rest van de tomatenblokjes en giet dit mengsel over de bovenkant van de groenten. Dek af met aluminiumfolie en bak 40 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak nog 40 minuten.
Ook handig: Een ovenschotel van tevoren maken, dit zijn onze tips
Yummy Easy Quick van Matt Preston (Kosmos Uitgevers) ligt nú in de boekhandel voor € 25,99 euro of bestel ‘m online.