Lekker ontbijtrecept: speltwafels met geweld fruit
Misschien heb je ‘m al zien liggen in de boekhandel: het prachtige nieuwe kookboek van Gill Meller, getiteld Time. Gill is chef-kok bij River Cottage in Engeland en schreef eerder al zo’n ander mooi kookboek: Gather. In Time neemt hij je mee door alle momenten op de dag waarop we in de keuken te vinden zijn. Én door de seizoenen. Zoals in dit recept voor speltwafels met geweld fruit.
Gill: “Het enige wat mijn jongste dochter echt wilde voor kerst, was een wafelijzer. En die kreeg ze ook. (Dat had echt niets met mij te maken.) Voor ze ’s ochtends naar school gaat, bakt ze een paar wafels voor zichzelf. Zodra ze weg is, bak ik er ook een paar voor mezelf! Dit is een van mijn favoriete manieren om ze te eten. Het gewelde fruit is zo’n beetje overal lekker op, maar past het beste bij krokante, lichte, nootachtige speltwafels.”
Zo maak je speltwafels met geweld fruit
Maak eerst het gewelde fruit. Voeg alle ingrediënten behalve de mandarijn toe aan een kleine pan. Pers de mandarijn uit en voeg het sap toe aan de pan, samen met de mandarijn zelf. Schenk er 200 ml water bij en zet de pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook, laat 1 minuut zachtjes koken, haal de pan van het vuur en schep het fruit met het vocht in een hittebestendige kom. Laat afkoelen, verwijder het theezakje en zet de kom in de koelkast. Laat het fruit 12 uur, maar het liefst een hele nacht, wellen.
Meng voor de wafels de speltbloem, met het zout en het bakpoeder in een grote kom.
Voeg de eidooiers toe aan een middelgrote kom, kluts met de melk en de lichte basterdsuiker en schenk al kloppend bij de speltbloem. Blijf kloppen, tot er een glad, dik beslag ontstaat.
Klop in een aparte kom de eiwitten tot pieken en spatel door het beslag. Roer tot slot ongeveer 1/2 eetlepel gesmolten boter erdoor.
Verwarm het wafelijzer en bestrijk met wat van de boter. Schep er wat beslag in en bak tot de wafels gerezen en goudbruin zijn. Herhaal tot het beslag op is.
Leg een of twee warme wafels op een bord. Schep er 1 eetlepel dikke yoghurt op en garneer met 1 volle eetlepel geweld fruit.
Time van Gill Meller van uitgeverij Good Cook ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,95.
Meer over wafels:
- Zo maak je thuis de allerlekkerste wafels
- Recept voor traditioneel Luikse wafels
- Eggloo in New York serveert goddelijke wafels