Basisrecept voor Oostenrijkse spätzle met kaas en ui
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FSpatzle_3.jpg)
Heimwee naar wintersport? Of zijn winterrecepten je favoriete voedselgroep? Maak dan gauw dit Oostenrijkse spätzle-recept (spaetzle) met kaas en ui, met of zonder spätzlemaker!
Ingrediënten
Voor 4 personen:Voor de spatzle:
- 4 eieren
- 100 ml melk
- 250 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
Voor kaassaus en uien:
- 2 grote uien
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel maïzena
- 100 ml olie, om te frituren
- 2 eetlepels boter
- 150 gram bergkaas, zoals gruyere, comté of emmentaler
- Bieslook, dungesneden
Spätzlemakers
In dit handige spätzlerecept laten we je eerst zien hoe je spätzle maakt. Hiervoor heb je een spätzlemaker nodig (die koop je online of in een kookwinkel). Maar, lifehack: een aardappelpers werkt ook.
Als je geen spätzlemaker kunt vinden, of de maaltijd sneller op tafel wil zetten, kun je ook kant-en-klare spätzle kopen in verschillende supermarkten (Lidl heeft het bijvoorbeeld vaak) en delicatessenwinkels.
Of kies voor een pasta als casarecce: deze pastasoort is qua vorm vergelijkbaar met spätzle. Toch graag zelf het deeg maken zonder spätzlemaker? Wie het durft kan deze handige techniek ook proberen.
Spätzle (spaetzle) met kaas en ui
Zelf spätzle maken
- Klop de eieren los, voeg de melk toe en meng goed. Pak er een andere kom bij en doe de bloem, nootmuskaat en zout erin. Voeg het eier-melkmengsel toe en maak er een glad beslag van.
- Zet een pan met goed gezouten water op het vuur en breng samen met 1 eetlepel olie aan de kook.
- Vul de spätzlemaker, zet ‘m boven de pan en kook de spätzle 3 minuten tot ze naar boven komen drijven.
Uien en kaassaus maken
- Snijd de uien in dunne ringen en voeg ze toe aan een grote kom. Bestrooi met zout en maïzena.
- Verhit een bodempje olie in een diepe pan en frituur de uitjes goudbruin en krokant. Doe dit in delen, zodat de pan niet te vol raakt. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
- Laat een flinke klont boter smelten in een andere grote pan. Doe de spätzle erbij en schep om. Bestrooi met de bergkazen naar keuze en roer net zolang tot de kaas gesmolten is en je een gebonden kaassaus hebt. Breng op smaak met zout en peper.
- Bestrooi de spätzle met de gefrituurde uitjes en fijngehakte bieslook.
Nog meer lekkers van wintersport:
- Een luchtige pannenkoek, scheur ‘m in slordige stukken et voilà: kaiserschmarrn met rabarber
- Er gaat hier niks bovenop: makkelijke apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus
- Een alcoholvrije versie: zo maak je alcoholvrije glühwein in punch-stijl