De ultieme spaghetti met tomatensaus uit de hitserie ‘The Bear’
Het liet ons niet meer los: de serie ‘The Bear’ over een (verhitte) restaurantkeuken was sowieso één van de gaafste series die we de laatste tijd hebben gezien en dan was daar ook nog eens een die spaghetti met tomatensaus. Wees gerust, we gaan geen spoilers weggeven, maar we vinden wel dat je dit recept een keertje gemaakt moet hebben. Dit is namelijk een recept voor een klassieke spaghetti met tomatensaus, maar dan in de beste versie die we ooit hebben geproefd.
Een klassieke spaghetti met tomatensaus kun je op veel manieren maken. Maar een redacteur van Buzzfeed ontdekte de kooktechnieken die worden gebruikt voor de versie uit ‘The Bear’. Hij vermoedt dat daar onder andere het iconische recept voor tomatensaus met ui en boter van de Italiaanse kookschrijver Marcella Hazan aan ten grondslag heeft gelegen. Wat daar zo briljant aan is: je hoeft geen uien fijn te hakken, maar laat de ui zijn smaak afgeven aan boter en uiteindelijk aan de saus.
Eigenlijk komt onderstaande methode neer op twee hele belangrijke smaakbommen: een makkelijke kruidenolie en een goede hoeveelheid boter (zoals bij zoveel goede recepten). O, en als je het nog niet doorhad: ‘The Bear‘ moet je dus beslist gaan kijken!
Spaghetti met tomatensaus: het ultieme recept
- We beginnen met het maken van een kruidenolie. Giet de olijfolie in een sauspannetje en voeg de takjes basilicum, geplette tenen knoflook en gedroogde chili toe. Zet het vuur op medium-laag en wacht tot de olie begint te borrelen. Laat alles een minuut of 4 pruttelen, tot de basilicumblaadjes zijn geslonken. Haal het pannetje dan van het vuur en laat de olie een tijdje afkoelen.
- Smelt ondertussen in een grote pan de boter op middelhoog vuur tot ‘ie bruist en bruin begint te worden. Leg de twee helften van de ui met de snijkant naar beneden in de bruine boter. Laat ze een paar minuten bakken, tot ze aan de onderkant bruine plekjes hebben.
- Giet dan voorzichtig eerst een klein beetje van de tomaten uit blik bij de uien, wacht even tot het ergste gespetter voorbij is (en neem outfit-technisch een veilige afstand) en voeg dan de rest van de bliktomaten toe. Maak ze een beetje stuk met een houten lepel, breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Leg een deksel op de pan en laat de saus 20 tot 25 minuten op laag vuur pruttelen.
- Maal ondertussen de afgekoelde olie met de smaakmakers uit het pannetje in een keukenmachine of blender tot een homogeen mengsel. Het lijkt waarschijnlijk een beetje op pesto en dat is prima.
- Voeg de kruidenolie toe aan de tomatensaus, roer door en proef even op zout. Leg de deksel weer terug op de pan en laat de saus nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Kook ondertussen de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking (waarschijnlijk een minuut of 9) in ruim gezouten water. Giet af, maar bewaar zeker een kopje van het kookvocht.
- Terug naar de tomatensaus: proef of ‘ie nog zout nodig heeft en zet het vuur uit. Verwijder de gehalveerde ui (die kun je weggooien, maar wie creatief is, kan ‘m ook verwerken in een gerecht). Meng de spaghetti met een keukentang door de tomatensaus en voeg wat van het achtergehouden kookvocht toe om de saus niet alleen losser te maken, maar ook dikker.
- Schep de spaghetti met tomatensaus op borden en verdeel er wat geraspte Parmezaanse kaas overheen. Maak af met wat blaadjes basilicum.
Meer spaghetti-recepten:
- Culy Homemade: spaghetti met tonijn, chilipeper en kappertjes
- Culy Homemade: pasta all’assassina (knapperige, bijna verbrande spaghetti in pittige tomatensaus)
- Culy Homemade: eenvoudige spaghetti met zwarte knoflook