Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 18 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: aardappelsalade met een Spaanse twist

Het is het ultieme bijgerecht voor de barbecue en de picknick: de aardappelsalade. Deze keer steken we ‘m in een Spaans jasje. Wat dat oplevert? Een aardappelsalade zonder mayonaise, maar wél met veel olijfolie, geroosterde paprika en olijven. Oftewel: een Spaanse aardappelsalade om je bord bij af te likken.

Een échte Spaanse aardappelsalade bestaat niet. We hebben het gerecht een Spaanse twist gegeven door ons laten inspireren door Ensalada rusa, het Spaanse antwoord op de huzarensalade, en papas aliñadas. Dat is een Spaans tapasgerecht met koude aardappels in een frisse dressing. Reken maar dat dat lekker is!

Vijf zomerse tapasgerechten om bij de eerste zonnestralen op tafel te zetten

Spaanse aardappelsalade zonder mayonaise
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Deze Spaanse aardappelsalade zonder mayonaise maken we met een dressing van olijfolie, azijn en een flinke schep gerookt paprikapoeder (pimentón). Ook gaat er geroosterde paprika in de salade, die halen we uit een potje. Een optionele stap is de ansjovis, maar om de salade vegetarisch te houden kun je deze zoute visjes ook weglaten.

Spaanse aardappelsalade zonder mayonaise
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je een Spaanse aardappelsalade

  1. Begin met het koken van de aardappels in een pan met kokend goed gezouten water. Kook ongeveer 15 minuten, tot de aardappels gaar zijn. Haal vervolgens van het vuur en laat ze een beetje afkoelen.
  2. Snijd ondertussen de zoete ui en geroosterde paprika zo dun mogelijk.
  3. Meng de olijfolie met azijn en gerookt paprikapoeder in een grote kom en voeg de aardappels, zoete uien, geroosterde paprika en ansjovis toe. Schep de salade goed om en voeg peper en zout toe indien nodig.
  4. Laat de aardappelsalade verder afkoelen in de koelkast en laat de smaken goed met elkaar vermengen.
  5. Kook ondertussen de eieren tot ze zachtgekookt zijn. Daarvoor kun je onze guide voor het koken van eieren checken. Snijd ze vlak voor het serveren in partjes.
  6. Schep de Spaanse aardappelsalade in een mooie schaal en decoreer met de partjes zachtegekookt ei. Bestrooi als laatst met peterselie en serveer.
Spaanse aardappelsalade zonder mayonaise
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer aardappelsalades:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.