Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 14 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: souvlaki van varkenshaas met perzik en frisse tzatziki

Souvlaki vind je in alle soorten en maten. Gevuld met kip, lam of zoals in dit geval met varkensvlees. Een heerlijke comfort food-maaltijd voor iedereen die verlangt naar de Griekse zon.

Souvlaki is één van de meest bekende gerechten uit de Griekse keuken. Je vindt dit heerlijke fastfoodgerecht in Griekenland op iedere hoek van de straat.

Souvlaki bestaat traditioneel uit stukjes gemarineerd vlees, die op een spies worden geregen en vervolgens worden gegrild boven vuur of houtskool. Voor dit recept bakken we de varkenshaas gewoon in de pan, zodat we zeker weten dat ‘ie perfect rosé is. Wel zo lekker, toch?

Over het gerecht

De term ‘souvlaki’ verwijst specifiek naar de spies (het Griekse woord ‘souvla’ betekent spies), maar het gerecht wordt vaak ook geserveerd als een volledige maaltijd met bijgerechten, zoals in dit recept.

In de meeste gevallen wordt souvlaki geserveerd in een pitabroodje, gevuld met het gegrilde vlees, plakjes tomaat, ui, friet en een flinke lepel tzatziki. De verse perzik die we toevoegen, maakt ‘m net wat frisser dan je gewend bent en vooral: onweerstaanbaar lekker.

Binnen dit recept voor souvlaki varkenshaas kun je ervoor kiezen je pita’s zelf te maken. Zorg er in dat geval voor dat je ruim op tijd begint (in verband met de rijstijd van het deeg). Geen zin om zelf te staan kneden? Dan kun je ook kant en klare pitabroden kopen.

Souvlaki
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Bereidingswijze pitabroden

  1. Meng het water, de gist en de suiker. Laat 10 minuten staan zodat de gist gaat ‘leven’.
  2. Meng in een kom de bloem en het zout. Giet het gistmengsel samen met de olijfolie druppelsgewijs bij de bloem en meng tot een homogene massa, maar kneed niet te ver door.
  3. Laat het deeg 20 minuten rusten.
  4. Kneed het deeg opnieuw 10 minuten tot het glad en elastisch wordt. Laat het deeg vervolgens 2 uur rijzen.
  5. Sla dan de lucht uit het deeg en bol het deeg op in 8 gelijke bollen. Laat 1 uur rusten.
  6. Rol vervolgens iedere bal uit tot een dikte van ongeveer 1,5 centimeter. Maak aan 1 kant kuiltjes in het deeg met je vingertoppen zoals bij foccacia.
  7. Bak de pita’s in een pan met een dikke bodem en een minuscuul drupje olijfolie op middelhoog vuur. Bak 1 minuut per kant.

Bereidingswijze van de souvlaki varkenshaas

  1. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar heen. Smeer de varkenshaas in met de marinade en laat voor tenminste 1 uur marineren, maar het liefst doe je dit langer.
  2. Maak de tzatziki door de zaadlijst uit de komkommer te verwijderen. Rasp de komkommer met een grove rasp en besprenkel met wat zout. Laat een paar minuten uitlekken. Knijp daarna al het vocht uit de komkommer en meng met de overige ingrediënten voor de tzatziki.
  3. Bak de varkenshaas op middelhoog vuur in wat zonnebloemolie tot de buitenkant aangebakken is en de binnenkant rosé. Laat een paar minuten rusten en snijd in hapklare stukken.
  4. Smeer voor de souvlaki varkenshaas een pitabrood in met een flinke lepel tzatziki, leg daar wat stukjes varkenshaas op. Vul de pita verder met de gebakken friet, de tomaat, perzik en rode ui.
Souvlaki
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer Griekse recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.