Makkelijk Iers sodabrood uit de pan met bruine whiskeyboter
Sodabrood is heel makkelijk om te maken. En deze variant -van sterrenchef Martijn Kajuiter – maak je ook nog eens in een koekenpan! Heerlijk met zelfgemaakte, luchtig geklopte bruine whiskey-boter. Wil je ook naar de boterhemel? Maak dan dit recept.
We kregen dit recept van de Groningse sterrenchef Martijn Kajuiter. Hij stond tot vorige maand aan het hoofd van The Cliff House Hotel in Ardmore, aan de zuidkust van Ierland. Daarvoor werkte hij ondermeer bij De Kas in Amsterdam.
Tijdens een virtuele kookworkshop van Tourism Ireland leerden we onder het toeziend oog van Martijn hoe we zelf een Iers kerstmenu op tafel moeten toveren. Wij mogen het recept voor zijn sodabrood én de bruine whiskeyboter met je delen. Écht een aanrader.
Zo maak je Iers sodabrood
Meng alle ingrediënten en kneed er een bal van, bestuif af en toe met bloem.
Zet een pan met dikke bodem op laag vuur, bestuif de bodem daarvan ook met bloem en wacht tot de bloem goudgeel kleurt. Druk dan de bal deeg enigszins plat in de pan en wacht tot de massa gerezen is.
Controleer of de onderkant mooi kleurt en draai het brood na tien tot vijftien minuten om. Bak de andere kant bruin. Het brood zou dan gaar moeten zijn. Doordat er met een open pan op open vuur gewerkt wordt, zijn er geen exacte temperaturen te geven. Te heet is sowieso funest.
Zo maak je bruine whiskeyboter
Laat de boter in een passend pan smelten en laat het geleidelijk op middelmatig vuur uitbruisen en walnootbruin kleuren, neem van het vuur.
Blus de boter af met whiskey, pas op het kan gaan vlammen.
Nu de boter in een bekken overgieten en op ijs met een garde koud slaan.
De boter koelt nu en word mooi romig en luchtig. Schep van de boter een quenelle of vul boterpotjes ermee.
Voor het serveren een paar maldon zeezout kristallen erover met optioneel gehakte walnoten.