Culy Homemade: snelle vis in zoutkorst met een kleurrijke salade
Vis is zoutkorst is altijd een beetje een klein spektakelstuk, vind je niet? Toch is het best een makkelijk klusje (en vooral leuk om te doen!). Bij deze snelle vis in zoutkorst serveren we hier een kleurrijke salade met venkel, mandarijn en zwarte olijf. Zo lekker!
De ultieme magie zit ‘m in het moment wanneer je de zoutkorst aansnijdt. De zoutkorst komt er dan in grote stukken vanaf. Wat overblijft, is een heerlijk sappige vis vol smaak.
Zo’n hele vis kun je het beste kopen bij de viswinkel of op de markt. Vraag om een mooi stuk dorade, in zijn geheel. Ontdoen van schubben hoeft niet, de ingewanden eruit halen wél (of vraag je visboer of hij dat alvast kan doen).
Snelle vis in zoutkorst met groene salade
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de vis goed onder de koude kraan (ook in de holte waar de ingewanden hebben gezeten) en dep een beetje droog met een schone theedoek. Kruid de vis met peper en zout.
Doe de ingrediënten voor het kruidenpakketje in een kom en scheur de groene kruiden met je handen in stukjes. Stop het kruidenpakketje in de holte waar de ingewanden hebben gezeten.
Meng in een grote kom het zout met de eiwitten en het citroensap. Roer goed.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep ongeveer de helft van het zout op de bakplaat. Doe dit in een soort ovaal, waarbij je de vorm van de vis in het achterhoofd houdt. Druk een beetje aan met de achterkant van een eetlepel.
Schik er de vis op en schep de rest van het zout op de vis. Druk alles goed aan zodat het zout gelijkmatig verdeeld is rond de vis. Vermijd onbedekte stukjes, maar laat de kop onbedekt. Schuif de vis in zoutkorst in de oven en bak 20 à 25 minuten, tot de korst lichtbruin kleurt.
Maak intussen de salade. Doe de eerste vijf ingrediënten in een ovenschaaltje, roer goed en zet ongeveer 15 à 20 minuten bij de vis in de oven. Verdeel de andere ingrediënten over een schaal.
Haal zowel de vis als de venkel uit de oven en schep de venkel bij de rest van de salade. Snijd de vis aan met een scherp mes en verdeel het binnenste vlees over twee borden. Serveer de vis in zoutkorst met de salade.
Meer met vis?
- Quenelles de brochet: niet ‘t mooiste, wél het lekkerste visgerecht, maar wat is ‘t precies?
- Culy Homemade: inktvis met ‘nduja aioli
- Culy Homemade: zeeduivel met romescosaus en geblakerde prei uit de oven