Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 1 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: snelle onigiri met warmgerookte zalm (lekkere lunch/snack!)

Wie droomt er nou van een kleffe boterham voor de lunch of als tussendoortje? Nee, onigiri is wat we willen! Deze Japanse rijstsnack is snel te bereiden, zeker als je een simpele vulling maakt van (kant-en-klare) warmgerookte zalm met Japanse mayo, zoals in dit onigiri-recept.

Onigiri is een Japans hapje van kleefrijst met een vulling: meestal in de vorm van het herkenbare driehoekje. Vullingen als zalm, tonijn of unagi (paling) zie je veel voorbijkomen. Om de rijst wordt een norivel gevouwen, zodat het net een Japanse boterham lijkt.

Bij de toko kun je voor maar een paar euro onigiri-rijstvormpjes kopen. Die gaan je pad naar een leven vol onigiri-lunches een stuk makkelijker maken. Het enige wat je hoeft te doen voor deze lekkere rijstsnack, is sushirijst koken en wat ingrediënten door elkaar scheppen voor de vulling.

Zelf sushirijst maken en koken: met deze tips kan het niet misgaan

Die vulling voor deze onigiri houden we – bewust – simpel: warmgerookte zalmsnippers uit de supermarkt, Japanse (Kewpie) mayonaise, en een scheutje sojasaus. Maar je kunt natuurlijk ook een blikje tonijn aanmaken met deze smaakmakers, of voor een vulling van avocado gaan.

Snel onigiri maken voor ontbijt of lunch? Met deze hack wordt dat een fluitje van een cent

Onigiri maken

Snel onigiri recept

  1. Kook eerst de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ‘m iets afkoelen tot ‘ie handelbaar is, maar nog wel warm (dan is het makkelijker om de onigiri te vormen).
  2. Zet terwijl de rijst kookt de ingrediënten voor de vulling alvast klaar. Meng de warmgerookte zalmsnippers met de mayo, sojasaus, en eventueel wat furikake of sesamzaad.
  3. Knip de norivellen doormidden (dat gaat makkelijk met een keukenschaar).
  4. Nu gaan we de onigiri vormen. Schep een laagje rijst in de onigiri-vorm en druk ‘m goed aan met de achterkant van een lepel. Schep wat van de zalmvulling in het midden van de rijst. Schep er voldoende rijst bovenop om de vom te vullen. Druk wederom goed aan met de lepel. Druk de vorm goed dicht.
  5. Leg een (half) norivelletje klaar met de doffe kant naar boven. Wip de onigiri uit het vormpje, ongeveer in het midden van het norivel. Vouw het norivel om de rijst heen en eet meteen op.

Hieronder de stappen in foto’s:

Onigiri ingrediënten
Stap 1: zet alle ingrediënten klaar. Maak alvast de vulling / Nancy van Batenburg voor Culy
Onigiri
Stap 2: schep wat rijst in het onigiri-vormpje / Nancy van Batenburg voor Culy
Onigiri met zalm
Stap 3: schep er wat van de vulling op / Nancy van Batenburg voor Culy
Onigiri maken stap 1
Stap 4: dek af met nog wat rijst / Nancy van Batenburg voor Culy
Onigiri met warmgerookte zalm
Stap 5: stort de onigiri uit het vormpje op het norivel / Nancy van Batenburg voor Culy
Onigiri nori
Stap 6: Vouw het norivel dicht / Nancy van Batenburg voor Culy
Stap 7: eet meteen op / Nancy van Batenburg voor Culy

Fan van sushi? Dit vind je ook lekker:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.