Smashed potatoes met Thaise dressing, koriander en pinda’s
Smashed potatoes zijn door hun romige binnenkant en krokante korst onweerstaanbaar. Wij doen er nog een schepje bovenop met deze smashed potatoes met Thaise dressing. Umami, ahoy!
Wie een beetje bekend is met de Thaise keuken, weet dat het een heerlijke mix is van zoet, zuur, zout, pittig en umami. De smashed potatoes in dit recept zuigen die Thaise dressing helemaal op. Bovenop de krokante aardappels gaat een mix van gehakte zoute pinda’s, verse koriander en sjalotten.
Die combinatie bedachten we niet zelf: het recept is afkomstig van Ravinder Bhogal van restaurant Jikoni in Londen. Het is lekker om ze te serveren met een stukje (gestoomde) vis, paksoi of bijvoorbeeld deze sticky kippendijen. En als je geen genoeg krijgt van het smashen: onze smashed komkommersalade.
Tips voor de beste smashed potatoes
- Voor de beste smashed potatoes gebruik je aardappels van gelijke grootte: die koken evenredig gaar. Roseval-aardappeltjes hebben een mooi dun schilletje dat lekker krokant bakt.
- Zorg dat je de aardappels niet té gaar kookt; idealiter behouden ze hun vorm als je ze plet. Lukt dat niet, dan is dat geen reden tot paniek: ook helemaal uit elkaar gevallen zijn ze nog lekker!
Recept: smashed potatoes met Thaise dressing
- Verwarm de oven voor op 220 graden en zet twee bakplaten klaar.
- Was de aardappels en laat ze heel. Je hoeft ze dus ook niet te schillen. Kook ze ongeveer 15 minuten in ruim gezouten water, of tot ze gaar zijn. De test: je moet er met een vork makkelijk in kunnen prikken.
- Giet de aardappels af en laat ze een minuut droogstomen in de pan op het vuur.
- Verdeel de gekookte aardappels over de twee bakplaten (zonder bakpapier, dan worden ze het meest krokant) met voldoende tussenruimte. Plet ze met de onderkant van een maatbeker (dit is trouwens de beste maatbeker die er is, als je ‘t ons vraagt) of kom.
- Druppel de olijfolie over de aardappels en bak ze ongeveer 35 tot 40 minuten in de oven, tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Maak ondertussen de Thaise dressing: hak de knoflook fijn en snijd het rawit-pepertje in dunne ringetjes. Meng alle ingrediënten voor de dressing vervolgens door elkaar in een kommetje en zet opzij.
- Hak ook de pinda’s alvast grof (tip: ook dit kun je doen door ze te pletten met een maatbeker) en zet ze opzij.
- Pluk de blaadjes van de koriander en leg ze opzij. Hak de steeltjes fijn en meng ze met de blaadjes.
- Als de smashed potatoes krokant uit de oven komen, kun je ze op een schaal leggen. Verdeel de sjalot eroverheen en daarna deThaise dressing. Bestrooi met de gehakte koriander en pinda’s.
Probeer ook eens deze aardappelrecepten:
- Hij ging niet voor niets viral: crispy potato salad (krokante aardappelsalade 2.0)
- Niet je moeders aardappelsalade: aardappelsalade met een Spaanse twist
- Kun je mee aankomen op een feestje: sticky Koreaans geïnspireerde aardappeltjes (Gamja Jorim)