Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 19 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Smashburger-recept ‘Indonesian style’

De smashburgertrein dendert nog steeds in volle vaart de wereld rond om aan populariteit te winnen. En daar zijn wij maar wat blij mee! De variaties zijn gelukkig eindeloos, wat dacht je van dit smashburger-recept ‘Indonesian style?’

Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 10 minuten

Ingrediënten

Voor 2 smashburgers
  • 2 briochebollen
  • 250 gram rundvlees
  • 1/4 krop ijsbergsla
  • 4 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel vloeibare trassi
  • 50 gram taugé
  • 1/2 bosje koriander
  • 8 plakjes zoetzure komkommer (atjar)
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1/2 bosje fijngehakte koriander
Beoordeling
5 / 5 sterren. 7 x beoordeeld.

Het geheim van een goeie smashburger is die krokante en gekarameliseerde korst. Die ontstaat door de zogenoemde maillardreactie. Het krokante korstje alleen is voor deze smashburger niet genoeg. We lakken de rundvleesburgers namelijk ook met ketjap manis voor een zoete touch.

Smash burger Indonesisch
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Smashburger recept ‘Indonesian style’

  1. Verdeel het rundvlees in vier bolletjes van circa 60 gram per stuk en laat op kamertemperatuur komen. Let op! kneed het gehakt niet tot een compacte bal. Hoe compacter het vlees is, hoe minder mooi je smashburger wordt.
  2. Snij de ijsbergsla ragfijn.
  3. Meng de mayonaise met de trassi.
  4. Verwarm de pindakaas, de sambal badjak en de sojasaus al roerend in een pan. Verdun met water tot de gewenste dikte.
  5. Snij je briochebollen doormidden en toast in een droge koekenpan tot de binnenkant goudbruin en krokant is.
  6. Laat voor de smashburgers een pan zonder antiaanbaklaag flink heet worden tot aan het rookpunt.
  7. Leg een bolletje rundvlees in de droge pan en druk plat met de bodem van een steelpan.
  8. Maak een cirkelvormige beweging over het vlees zodat het rundvlees gelijkmatig verdeeld is en in korte tijd krokant bakt. Dit duurt circa 2 minuten.
  9. Bestrooi met zout. Haal met een spatel de burger los van de pan. Draai om en bak tot ook de andere kant krokant is.
  10. Haal uit de pan en bestrijk de burger met wat ketjap manis.
  11. Herhaal tot je alle burgers hebt gebakken.
  12. Bestrijk de onderkant van je brioche bol met de pindasaus en de bovenkant met de trassimayo.
  13. Leg de ijsbergsla op de pindasaus, daar bovenop twee smashburgers, vervolgens de zoetzure komkommer, taugé, fijngehakte koriander en de bovenkant van het broodje.
  14. Verpak je burger in een vetvrij papiertje voor de echte smashburg-ervaring.
Smash burger Indonesis
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer burgers:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.