Culy Homemade: smashburger-recept ‘Indonesian style’
De smashburgertrein dendert nog steeds in volle vaart de wereld rond om aan populariteit te winnen. En daar zijn wij maar wat blij mee! De variaties zijn gelukkig eindeloos, wat dacht je van dit smashburger-recept ‘Indonesian style?’
Het geheim van een goeie smashburger is die krokante en gekarameliseerde korst. Die ontstaat door de zogenoemde maillardreactie. Het krokante korstje alleen is voor deze smashburger niet genoeg. We lakken de rundvleesburgers namelijk ook met ketjap manis voor een zoete touch.
Culy Basics: klassieke smashburgers (de beste hamburgers die je ooit zult maken)
Smashburger recept ‘Indonesian style’
- Verdeel het rundvlees in vier bolletjes van circa 60 gram per stuk en laat op kamertemperatuur komen. Let op! kneed het gehakt niet tot een compacte bal. Hoe compacter het vlees is, hoe minder mooi je smashburger wordt.
- Snij de ijsbergsla ragfijn.
- Meng de mayonaise met de trassi.
- Verwarm de pindakaas, de sambal badjak en de sojasaus al roerend in een pan. Verdun met water tot de gewenste dikte.
- Snij je briochebollen doormidden en toast in een droge koekenpan tot de binnenkant goudbruin en krokant is.
- Laat voor de smashburgers een pan zonder antiaanbaklaag flink heet worden tot aan het rookpunt.
- Leg een bolletje rundvlees in de droge pan en druk plat met de bodem van een steelpan.
- Maak een cirkelvormige beweging over het vlees zodat het rundvlees gelijkmatig verdeeld is en in korte tijd krokant bakt. Dit duurt circa 2 minuten.
- Bestrooi met zout. Haal met een spatel de burger los van de pan. Draai om en bak tot ook de andere kant krokant is.
- Haal uit de pan en bestrijk de burger met wat ketjap manis.
- Herhaal tot je alle burgers hebt gebakken.
- Bestrijk de onderkant van je brioche bol met de pindasaus en de bovenkant met de trassimayo.
- Leg de ijsbergsla op de pindasaus, daar bovenop twee smashburgers, vervolgens de zoetzure komkommer, taugé, fijngehakte koriander en de bovenkant van het broodje.
- Verpak je burger in een vetvrij papiertje voor de echte smashburg-ervaring.
Meer burgers:
- Verrukkelijke kipburgers met gochujang-mayo
- Portobelloburger met wasabimayo en pickles
- Vega knolselderijburger met paddenstoelenmayo