Sla Velouté met karwijzaad en bijvangst van Instock
Restaurant Instock is terug met een tweede kookboek! In ‘Circular Chefs’ (geschreven door Freke van Nimwegen en Nadine Maarhuis) leer je van chefs als Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Freek van Noortwijk en Estée Strooker hoe je klimaatvriendelijk kunt koken. Bijvoorbeeld door deze sla velouté met bijvangst te koken.
In dit circulaire recept laat Instock-chef Lucas Jeffries zien hoe je in één maaltijd op verschillende manieren voedselverspilling kunt voorkomen. Tover de sla die je nog over hebt om tot een heerlijke luchtige saus en serveer hem bij een stukkie bijvangst. Smakelijk!
Voor de saus
Verwarm de pan die je wil gebruiken voor de saus. Rooster de karwijzaden vervolgens in diezelfde pan voor ongeveer 1 minuut op gematigd vuur.
Voeg de boter, melk en zout toe.
Kookt het geheel bijna? Voeg dan de sla toe.
Pureer het mengsel met een staafmixer en giet het door een zeef.
Tip: Om de saus luchtiger te maken kun je met de staafmixer (of met een melkschuimer) schuim maken. Wil je steviger schuim? Voeg dan een klein beetje sucro of sahnesteif toe.
Voor de vis
Haal de vis uit de koeling, besprenkel met zout en peper en laat deze even rusten.
Bak kort in een pan met olie of boter tot deze goudbruin is.
Tip: Serveer de vis en de saus samen met pastinaak of aardappel.
Circular Chefs van Freke van Nimwegen Nadine Maarhuis (uitgever: Instock) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 12,50 euro.
Interessant onderwerp, dat circulair koken? Van 14 t/m 18 januari is het de Week van de Circulaire Economie.
Nog meer koken met restjes:
- Koken met restjes: zo maak je de lekkerste broodpudding
- 9 tips voor overgebleven restjes rijst
- Koken met restjes jam: zo maak je die halflege potjes op