Skillet chocolate chip cookie (één hemelse grote koek maken in een pan)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F03%2Fskillet_cookie_header.jpg)
Een skillet cookie is een hele grote chocolate chip cookie in een pan die je in de oven bakt. Dat maakt de koek krokant van buiten en heerlijk zacht vanbinnen. Lekker als warm dessert met een bolletje ijs. Noteer het ook even voor de volgende date night.
Ingrediënten
Voor 4 personen:- 70 gram roomboter
- 50 gram kristalsuiker
- 20 gram bruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel miso (optioneel)
- 120 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 80 gram pure chocolade
- Grove zeezoutvlokken
- Roomijs om te serveren (optioneel)
Deze hemelse koek is een van de favoriete zoete recepten van Culy’s Ogechi, want echt – hij is verrassend lekker.
We zorgen hier natuurlijk dat je de allerlekkerste skillet chocolate chip cookie ooit bakt. Zo gebruiken we bruine boter (beurre noisette), dit voegt namelijk een onweerstaanbare nootachtige smaak toe. En om het koekje meer diepte te geven, voegen we één eetlepel miso toe.
Beide stappen zijn optioneel, maar raden we sterk aan. Een cruciale stap die niet gemist mag worden, is het gebruik van bruine basterdsuiker, dit maakt de skillet cookie namelijk extra smeuïg vanbinnen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F03%2Fskillet_cookie_staand2.jpg)
Chocolate chip skillet cookie: recept
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Begin met het maken van de gebruinde boter. Als je gewone boter wil gebruiken voor de skillet cookie, ga dan verder naar het mixen van boter en suiker. Voeg de boter toe aan de gietijzeren pan laat langzaam smelten en bruin kleuren, totdat ‘ie nootachtig ruikt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Doe dit op laag vuur, want de boter kan snel verbranden.
- Giet de boter in een schaal. Let op: maak het steelpannetje niet schoon, omdat je hierin de skillet cookie gaat bakken. Laat de boter afkoelen. Dit gaat sneller als je het kommetje in een bak ijswater zet.
- Voeg de (gebruinde) boter toe aan een kom met de twee soorten suiker. Klop de boter en de suiker luchtig.
- Doe daarna het ei en het vanille-extract erbij. Voeg eventueel een eetlepel miso toe voor umami in de skillet cookie. Mix het beslag tot een geheel. Als je het recept verdubbelt, doe de eieren dan één voor één bij het beslag.
- Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder bij het vloeibare beslag. Meng met een spatel tot een geheel.
- Voeg als laatst de gehakte chocolade toe, maar houd 10 gram apart. Meng het beslag kort. Doe het deeg in een ingevette gietijzeren pan en strooi de laatste 10 gram chocolade er bovenop.
- Zet de skillet cookie in de oven voor 30 tot 40 minuten.
- Haal de gietijzeren pan uit de oven. Bestrooi met grof zeezout en laat 15 minuten afkoelen, zodat de pan niet meer loeiheet is. Serveer je skillet cookie warm en maak af met een bolletje ijs of een toef slagroom.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F03%2Fskillet_cookie_liggend.jpg)
Nog meer koekjes:
- Nog meer bakken met miso: goddelijke gemberkoekjes met miso
- En over verrassende combinaties gesproken: Deense koekjes met drop en cranberry’s
- Voor de plantaardige eters onder ons: vegan chocolate chip cookies