De allerbeste sinterklaastaart: glutenvrije worteltaart met amandelspijs
De Sint is weer in het land en daarbij hoort natuurlijk een toepasselijke sinterklaastaart. Deze is extra speciaal, want van deze glutenvrije worteltaart met amandelspijs kan ieder kind genieten!
Glutenvrije worteltaart
Bij een sinterklaastaart denk je niet gelijk aan een worteltaart, of toch wel? Want Ozosnel mogen we uiteraard niet vergeten. Extra veel wortels dus, maar niet alleen voor het paard van sinterklaas. We vinden namelijk dat de wortel goed geproefd mag worden in een worteltaart. Deze glutenvrije worteltaart maken we met polenta en amandelmeel, waardoor je een kruimelige textuur krijgt en de wortel nog beter te proeven is.
Sinterklaastaart maken
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pak een grote mengkom. Rasp de sinaasappel en pers ‘m daarna uit. Meng het sap en de rasp samen met de basterdsuiker en de eieren tot een luchtig geheel.
- Voeg de polenta, het bakpoeder, amandelmeel, zout en de speculaaskruiden toe. Roer goed door met een houten lepel, zodat alles is gemengd.
- Doe de olijfolie, geraspte wortels en de amandelspijs in het beslag en roer opnieuw. Zorg dat je de klontjes amandelspijs niet breekt.
- Bekleed de onderkant van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met olijfolie.
- Voeg het beslag toe aan de bakvorm en bak de sinterklaastaart 60 minuten in de oven. Laat 15 minuten afkoelen en haal daarna uit de bakvorm. Laat compleet afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak ondertussen de roomkaastopping voor de glutenvrije worteltaart. Klop de boter los en voeg daarna de roomkaas toe. Meng als laatst de poedersuiker toe en zet in de koelkast tot de taart is afgekoeld.
- Besmeer de sinterklaastaart met marmelade of sinaasappeljam. Volg met de roomkaastopping. Bestrooi met extra speculaaskruiden, en gebruik eventueel een sinterklaasvormpje of patroontje (of knip er een uit!). Maak de glutenvrije worteltaart af met marsepein.
Nog meer taarten tijdens de feestdagen:
- Een feestelijke taart voor een grote groep: Fantastische pepernotentaart van de bakplaat
- Chocolade en pepernoten zijn altijd een goed idee: smeuïge pepernotentaart met chocolade en olijfolie
- Dit vindt iedereen lekker: millionaires shortbread met gezouten karamel en speculaaskruiden