Sinkonta: Turkse pompoen met spicy krokante uien
Culinair schrijver Janneke Vreugdenhil was de vega & groentetrend anno 2013 ver vooruit met het verschijnen van haar boek I ♥ groente. En nu we in een tijd leven dat steeds meer mensen ermee bezig zijn om meer groenten (ter vervanging van vlees, vis en dierlijke producten) in hun dagelijkse dieet te fietsen, is deel 2 daarvan méér dan welkom. In We ♥ groente deelt Janneke nóg meer inspiratie voor vega recepten, zoals voor deze Sinkonta: Turkse pompoen met spicy krokante uien.
Janneke: “Voor deze ovenschotel van boterzachte pompoen met spicy, krokante uien heb je aci biber salçasi nodig, een geconcentreerde puree van rode paprika en chilipeper. Deze puree is te koop bij elke Turkse buurtsuper, vaak van het merk Oncü. Sommige grotere supermarkten hebben het ook in de schappen staan. Het loont de moeite om ernaar op zoek te gaan, want met een lepeltje ervan kun je ook heel veel andere gerechten opfleuren.
Als je er een salade bij geeft en (Turks) brood, gaat deze sinkonta trouwens makkelijk door voor een volledig maal.”
Zo maak je Sinkonta (Turkse pompoen)
Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de pompoen grondig. Snijd hem doormidden en verwijder de zaden. Snijd hem vervolgens in plakken van een krappe centimeter dik. Verdeel deze over de bodem van een grote, lage ovenschaal en bestrooi met een goeie snuf zout.
Doe de uiringen in een kom en voeg de aci biber salçasi en de bloem toe. Kneed door elkaar totdat de uien rood zien. Verdeel dit mengsel over de pompoen. Schenk de olijfolie er gelijkmatig over uit. Dek de schaal af met aluminiumfolie en schuif hem drie kwartier in de oven.
Verwijder het folie en laat nog eens ongeveer een halfuur in de oven staan, tot de pompoen goed gaar is en de uien krokant zijn. Serveer heet of lauwwarm, met een royale schep koude yoghurt erbij.