Shinnicake met blauwe bessen van Nadiya Hussain
Culy loves Nadiya Hussain! En om te vieren dat haar nieuwste boek – Nadiya Bakt – nú in de Nederlandse boekhandels ligt, is het deze week Nadiya-week op Culy. Elke dag delen we een recept uit Nadiya Bakt. Deze shinnicake met blauwe bessen en witte chocolade is een origineel recept om je cakerepertoire mee uit te breiden.
De winnares van The Great British Bake Off is verzot op bakken en laat graag haar oven het werk doen. In haar boek ‘Nadiya Bakt‘ vind je dan ook slimme recepten die een groots resultaat opleveren. Met aanstekelijk enthousiasme bakt ze de lekkerste gerechten, zoet én hartig. Het boek bevat ook alle recepten van haar gelijknamige kookserie op Netflix en de BBC.
Nadiya: “Shinnicake is een Bengaals, gekruid deeggerecht dat bij feestelijke gelegenheden, maar ook in moeilijke tijden geserveerd wordt. Het wordt eigenlijk nooit ‘zomaar’ gemaakt, en dat is denk ik precies waarom ik dat juist wel doe – gewoon omdat ik zin in iets lekkers heb.
Het wordt meestal warm, op een grote schaal geserveerd, waarbij jong en oud stukjes van de warme hoop afscheuren, maar ik vind het koud ook lekker, vandaar dat ik deze versie bedacht heb. Gekookt en afgekoeld, in een tulband. Met een verrassende vulling van gedroogde blauwe bessen, die na het storten zichtbaar wordt, en besprenkeld met gesmolten witte chocola”
Shinnicake met blauwe bessen
Vet een tulbandvorm of springvorm van 25 cm in (of gebruik een siliconen taartvorm) en strooi de blauwe bessen erin.
Rooster de bloem 10 minuten in een grote wok of pan met antiaanbaklaag op matig vuur, tot hij goudbruin is.
De kleurverandering is lastig te zien, dus zet er een zak rauwe bloem naast, om te vergelijken. Haal de pan van het vuur en roer de kaneel, kardemom en het zout erdoor.
Doe de boter erbij, zet de pan terug op het vuur en roer tot alle blokjes boter gesmolten zijn en je een vettig mengsel hebt.
Meet 500 ml kokend water af in een kan en los de suiker erin op. Maak een kuiltje in het midden van het mengsel in de pan en giet het hete suikerwater erin. Roer het bloemmengsel geleidelijk aan met een garde door het water, tot het niet meer gaat, en breng het deeg bij elkaar.
Schep het deeg voorzichtig, met flinke scheppen op de blauwe bessen, zonder dat ze verschuiven, en dek ze volledig af
Druk het deeg voorzichtig aan en laat afkoelen. Zet de cake wanneer hij bijna afgekoeld is, minstens 1 uur in de koelkast.
Stort hem uit de vorm, sprenkel de gesmolten witte chocola erover en snijd in plakjes.
Nadiya Bakt van Nadiya Hussain (Luiting-Sijthoff) is nu te koop voor € 27,50