Culy Homemade: shakshukabroodjes met tomaat en ei
Shakshuka: krijgen we er ooit genoeg van? We vermoeden van niet, want dit heerlijke gerecht met tomaat en ei is zó comforting dat je’t de hele dag door kan eten. Om er nóg een extra dosis comfort bij te doen, bakten wij de shakshuka in dit recept op zelfgemaakte brooddeeg. Shakshukabroodjes dus, ‘t is weer eens wat anders!
Het deeg van deze broodjes maak je volgens het ‘no kneading’-principe. Je hoeft je handen dus (bijna niet) vuil te maken aan het kneden ervan, maar het is wel noodzakelijk dat je’t minstens twee uur laat rijzen.
De dag van tevoren kan natuurlijk ook! In dat geval mag je het lauwe water door koud water vervangen.
Zo maak je de shakshukabroodjes
Begin met de saus. Verhit een eetlepel olijfolie op medium vuur. Bak de ui in 2 à 4 minuten zacht.
Zet je vuur wat lager en voeg de knoflook en het zout toe. Roer goed door elkaar en voeg ook de rode peper, de komijn en de za’atar toe en laat 10 minuten pruttelen op een laag vuur.
Voeg de tomatenblokjes toe en zet je vuur weer naar medium. Laat nog 5 minuten koken en roer regelmatig tot het mengsel dik (maar nog steeds sappig is). Zet het vuur af en voeg de koriander toe. Zet aan de kant.
Doe voor het deeg de bloem, het zout en de gist in een kom. Roer met een garde door elkaar. Giet voorzichtig het water erbij met een rubberen pannenlikker. Blijf roeren tot het deeg een plakkerige bal wordt. Dek de kom af met plasticfolie en laat 2 uur rijzen, tot deze ongeveer 2 keer zo groot is.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Druppel drie scheutjes olijfolie op het bakpapier alsof het drie punten van een driehoek zijn. Strooi een halve theelepel van de sesamzaadjes over elk hoopje olijfolie. Smeer de olijfolie met de sesamzaadjes uit tot cirkels met de achterkant van een eetlepel.
Gebruik 2 lepels om de deegbal uit de kom te halen en op een met bloem bestoven aanrecht te leggen. Snijd het deeg in drie gelijke stukken en rol ze elk in de bloem tot een gladde bal.
Plaats elk deegrondje op een hoopje van de olijfolie met de sesamzaadjes en rol het uit zodat het alle olie opneemt. Laat dit zo 20 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet je handen een beetje in met olijfolie. Stretch het deeg uit tot ze de grootte van cd’s hebben en het deeg geen weerstand meer biedt. Laat het deeg 5 minuten rusten en stretch het deeg verder uit tot rondjes van 16 cm.
Verdeel de tomatensaus in het midden van de deegrondjes en smeer het bijna tot aan de rand met de achterkant van een soeplepel. Laat ongeveer 2 cm over aan de rand. Gebruik de lepel om een ‘krater’ te maken in het midden van elk rondje (dit is waar later het ei in komt). Smeer de buitenkanten van het deeg in met wat water en met wat extra sesamzaadjes.
Bak deze broodjes 15 minuten in de oven.
Haal de broodjes uit de oven en gebruik een soeplepel om de kuiltjes in het midden dieper te maken. Kluts een ei boven het midden van een broodje.
Tip: je kan ook je ei klutsen boven een klein kopje en het ei vanuit het kopje in het kuiltje laten glijden.
Plaats de bakplaat voorzichtig in de oven en bak nog eens 10 minuten, of tot de eiwitten mooi gaar zijn. Serveer warm.
Meer shakshuka?
- Culy Homemade: groene shakshuka met spinazie
- Zalige shakshuka toast met hummus
- Culy Homemade: shakshuka met venkel