Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Recepten Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Fantastische scones met za’atar en feta van Veggilaine

Ghislaine Voogd ken je waarschijnlijk als Veggilaine. De vegetarische keukenprinses van Nederland deelt op haar socials allerlei recepten én de beste tips voor de lekkerste hotspots om vegetarische treats te scoren. De recepten van Ghislaine zijn toegankelijk, creatief en vooral heel erg lekker. Onlangs bracht ze een kookboek genaamd ‘Veggilaine’ uit. Dit recept voor scones met za’atar en feta is een van haar favorieten.

Veggilaine over het recept

Flakey, fluffy en fantastisch lekker. Dat zijn de drie woorden waarmee Ghislaine Voogd deze hartige scones zou omschrijven. “Ideaal voor de lekkere trek en een spontane baksessie. Omdat het deeg niet hoeft te rijzen staan de scones in een oogwenk op tafel. Een ideale snack om gasten mee te imponeren tijdens een gezellige borrel of een uitgebreide brunch.”

Za’atar, het magische kruidenmengsel uit het Midden-Oosten

Scones met za'atar en feta
Processed with VSCO with a6 preset Veggilaine

Scones met za’atar en feta maken

  1. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de tarwebloem, baking soda, het bakpoeder, zout en de suiker in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  3. Rasp de koude boter met een grove rasp boven het kuiltje. Kneed de boter met je handen goed door de bloem. Door de boter te raspen, is het veel gemakkelijker om deze gelijkmatig door de droge ingrediënten te verwerken. Je wilt dat de boter koud blijft, dus zorg dat je na het kneden zo snel mogelijk doorgaat met de volgende stappen.
  4. Wanneer de boter goed gemixt is door de bloem, kruimel dan de feta door het deeg en voeg de karnemelk en 2 eetlepels za’atar toe. Kneed tot je een stevig deeg hebt.
  5. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg nog 1 minuut met de hand. Bestrooi het vervolgens met een beetje bloem en rol het voorzichtig uit met een deegroller tot een plak van 2 centimeter dik (zo dik als je duim). Je gaat het deeg nu vormen. Vouw het deeg dubbel en rol opnieuw uit, nu tot 3 centimeter dik. Vouw weer dubbel en rol weer uit tot een plak van 3 centimeter dik. Herhaal dit minstens 2 keer. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe meer laagjes je scones krijgen.
  6. Gebruik vervolgens een deegschraper of scherp mes om het deeg in 12 vierkante scones te snijden.
  7. Leg de scones op de bakplaat en zorg dat er genoeg ruimte tussen de scones zit. Bestrijk de scones met het ei en besprenkel met de overige za’atar. Bak de scones in 15 minuten goudbruin.
  8. Serveer de scones warm met wat gezouten roomboter of olijfolie.
Veggilaine kookboek
Unieboek

‘Veggilaine’ – meer dan 60 succesrecepten van een levenslange vegetariër – (Spectrum) is nu te koop.

Meer recepten voor scones:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.