Schorsenerenpuree met gebakken witvis en een citroen-beurre noisette
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FSchorseneren_recept_schorseneren_puree_1.jpg)
Schorseneren zien er misschien niet zo florissant uit, maar smaakvol zijn ze zeker. Als je het ons vraagt, koken we veel te weinig met deze Hollandse seizoensgroente. Hoog tijd voor een simpel schorseneren-recept dus: schorsenerenpuree met beurre noisette en pijnboompitten.
Ingrediënten
Voor 2 personen:Voor de schorsenerenpuree:
- 500 gram schorseneren, in stukjes
- 200 ml melk
- 1 laurierblad
- 50 gram roomboter
- 1/8 theelepel nootmuskaat, geraspt
- Zout en peper
Voor de vis:
- 2 visfilets naar keuze
- Zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel bloem
- Olie om in te bakken
Voor de citroen-beurre noisette:
- 60 gram boter
- 1 eetlepel citroensap
- Zout en peper
Extra:
- Pijnboompitten
Schorsenerenpuree
Ben je niet opgegroeid met een moeder die, zoals Culy’s Ogechi, iedere winter schorseneren klaarmaakte? Dan kan het zijn dat je de aardse smaak van schorseneren, ook wel winterasperges genoemd, moet leren omarmen.
Dat gaat gelukkig snel met dit schorseneren-recept waarbij we de schorseneren koken, pureren en serveren met een neutraal stuk witvis naar keuze en een botersaus, gemaakt met gebruinde boter.
Wie geen fan was van schorseneren, zal nu wel anders denken. En ook kinderen zullen de zachte, zoetige smaak van de schorsenerenpuree kunnen waarderen, gokken we zo.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FSchorseneren_recept_schorseneren_puree_2.jpg)
We houden het schorseneren-recept simpel. Want zoals dat geldt voor veel seizoensproducten van Hollandse bodem, is juist die eigen groentesmaak zo lekker. Kijk maar naar Opperdoezer ronde en boerenkoolstamppot.
Daarom is witvis de perfecte toevoeging om hier een volledige maaltijd van te maken. Wij kiezen voor koolvisfilet: een voordelige vis die zacht is, maar een grovere structuur heeft. Ideaal voor bij een puree.
Wil je het helemaal winters houden? Kies dan eens voor skrei, een stevige Hollandse vis waar je maar een aantal weken per jaar van kunt genieten.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FSchorseneren_recept_schorseneren_puree_3.jpg)
Lekker schorsenerenrecept
- Schil de schorseneren en hak ze in kleine stukken. Zet een pan op het vuur en voeg de melk samen met de schorseneren en eventueel een laurierblad toe. Kook de schorseneren gaar in 20 minuten.
- Stamp en prak de schorseneren tot een puree samen met een klontje boter. Voeg versgeraspte nootmuskaat toe en breng op smaak met zout en peper.
- Dep de witvis droog en bestrooi met zout en peper. Bestuif de vis ook met een beetje bloem; zo krijgt ‘ie een krokant korstje. Verhit olie in een koekenpan en bak de vis gaar.
- Verhit in een andere pan de boter op laag vuur tot deze nootachtig begint te geuren en bruin kleurt. Voeg een eetlepel citroensap toe en roer goed. Breng de saus op smaak met zout en peper.
- Rooster ondertussen pijnboompitten in een droge pan.
- Schep de schorsenerenpuree op een bord en leg de vis er bovenop. Druppel er de citroen-beurre noisette overheen en bestrooi vervolgens met geroosterde pijnboompitten en serveer de schorseneren direct.
Nog meer oer-Hollands lekkers:
- Een recept dat we kregen van een vaste Cul-lezer: Limburgs zuurvlees (zoervleisj)
- Lekker kant-en-klaar bij de visboer, maar je maakt het ook gemakkelijk zelf thuis: lekkerbekje
- Want soms wil je gewoon een ouderwets lekker gerecht: klassieke witlof met ham en kaas uit de oven