Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 5 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Italiaanse scarpaccia (knapperige plaattaart van courgette en rode ui)

Scarpaccia is een perfect gerecht om op tafel te zetten wanneer je een courgette-overschot hebt. Deze makkelijke plaattaart staat binnen de kortste keren op tafel en is daarnaast ook hartstikke vegan!

Tijdens het maken van scarpaccia gooi je niks weg. En met niks bedoelen we ook écht niks. Het vocht dat we uit de courgettes en rode ui halen wordt in het beslag gebruikt voor een intense groentesmaak waardoor dit met recht een no-waste-recept mag worden genoemd.

Alles over Scarpaccia: hartige Italiaanse courgettetaart

Traditioneel gezien heeft (bijna) elke Italiaanse familie een eigen recept voor de courgettetaart. Voel je dus vrij om te experimenteren met deze makkelijke plaattaart, want van veel groentes kun je deze heerlijke taart maken.

scarpaccia
Melvin Sturm voor Culy

Bron:

Bereidingswijze Italiaanse scarpaccia

  1. Snijd de courgette en de rode ui in flinterdunne plakken op een mandoline of met een vlijmscherp mes.
  2. Doe de groenteplakjes in een vergiet en bestrooi met een redelijke hoeveelheid zout.
  3. Masseer alles goed in en zet het vergiet boven een lege kom. Laat tenminste 20 minuten staan tot het vocht ui de groentes begint te lekken.  Kneed alles goed door elkaar en knijp zoveel mogelijk vocht uit de plakjes. Bewaar het vocht!
  4. Mix door het groentevocht de bloem, het maismeel, de geraspte knoflook, zwarte peper, de gedroogde oregano en het gist tot er een stevig beslag ontstaat.
  5. Voeg nu de uitgeknepen plakjes groente en de olijfolie toe en roer alles goed door elkaar heen.
  6. Verdeel het mengsel over een bakplaat met bakpapier en bak 40 minuten in de oven op 170 graden Celsius of tot de scarpaccia goudbruin is.
  7. Haal uit de oven en bestrooi met grof zeezout.
  8. Serveer de scarpaccia op kamertemperatuur.

Meer Italiaanse recepten:

scarpaccia
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.