Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 7 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

‘Opstandige’ sayur lodeh uit EXTRA

Kookschrijver Jasmijn Beerthuis heeft een mooi motto waar we ons hélemaal achter scharen: “Doe maar extra op je bord, want gewoon is al saai genoeg”. Met haar kookboek EXTRA laat ze je zien hoe je op praktische wijze een overdaad aan smaak en textuur op je bord tovert. Zoals met deze ‘opstandige’ Indonesische sayur lodeh.

Jasmijn was jarenlang chef culinair bij Allerhande. EXTRA is haar eerste kookboek, waarin ze je wijst op overdadige smaken, slimme shortcuts en simpele technieken om elke dag extra lekker te eten. In het boek vind je recepten voor gerechten als groene misosoep met crunchy hazelnoot-specerijenolie, geroosterde broccoli met sriracha-Hollandaise en  pistachemoppen. Met haar ‘opstandige’ sayur lodeh brengt ze een ode aan haar verre Indo-roots.

Over dit recept

Jasmijn: “Mijn vader kookt de Indonesische sterren van de hemel. Ooit ontstaan om indruk te maken op mijn opa, zijn schoonvader, die een Indische achtergrond had. Opa sprak op z’n Indisch dezelfde taal van de liefde en was fan. Ik later ook: neuriënd van geluk at ik me, als mijn vader bijvoorbeeld sayur lodeh had gemaakt, een weg door m’n verre roots.

Nog altijd vind ik het een fantastisch gerecht, omdat het in de basis puur troostvoer is dat je contrasteert met de geweldigste smaakmakers en sappige, knapperige groenten. Deze licht opstandige versie van mijn vaders recept is – op z’n Centraal-Javaans, waar mijn voorouders van origine vandaan komen – iets zoeter en met meer kokosmelk. En extra fris, zoals heel veel in dit boek.”

Opstandige sayur lodeh
EXTRA

Opstandige sayur lodeh van Jasmijn

  1. Bereid de rijst volgens het basisrecept op pagina 186 (in het boek, red.). Snijd de sjalotten, gember en de lomboks grof. Doe met de knoflook en de kemirinoten in een keukenmachine of blender en maal in circa 5 minuten tot een gladde bumbu.
  2. Verhit de olie in een ruime pan op laag tot middelhoog vuur en voeg de bumbu toe. Bak circa 5 minuten onder regelmatig omscheppen tot het geurt en begint te verkleuren. Kneus het citroengras, voeg het samen met het gemalen korianderzaad en de salambladeren toe en bak nog 2 minuten mee. Blus af met 200 milliliter water en de kokosmelk. Voeg de tamarindesaus, gula jawa en het zout toe. Breng aan de kook en roer af en toe om de gula jawa te helpen oplossen.
  3. Laat ondertussen de tofu uitlekken en knijp er met twee handen zoveel mogelijk vocht uit. Snijd de tofu in blokjes, voeg toe en laat op laag vuur 20 minuten zachtjes koken. Leng als het te veel inkookt tussendoor aan met water.
  4. Snijd ondertussen de groenten, bijvoorbeeld de wortel in plakjes en de spitskool in dunne repen. Voeg de groenten 5 minuten voor het serveren toe, zodat ze hun bite behouden of doe ze rauw in de kom voor extra bite. Snijd ondertussen de bosui in zo dun mogelijke schuine ringen.
  5. Leng de sayur lodeh aan met water tot de gewenste dikte en breng eventueel op smaak met sambal brandal of zout. Serveer in kommen met de rijst erin en bestrooi met de bosui.
Extra kookboek
Carrera Culinair

> EXTRA van Jasmijn Beerthuis (Carrera Culinair) is nu te koop voor 31,99 euro. 

Meer Indonesische recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.