Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Saucijzenbroodjes met salie en ui stuffing en cranberryketchup

Binnenkort een (kerst)lunch op kantoor? Maak dan indruk met deze feestelijke saucijzenbroodjes met stuffing en zoete cranberryketchup: een ware showstopper!

Stuffing

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn ze er dol op: stuffing. Een soort beige smurrie (klinkt vies, is het niet) die goddelijk zou moeten smaken.

Maar wat is stuffing eigenlijk? Het woord zegt het eigenlijk al. Stuffing is een eetbare vulling van broodkruim en kruiden, die je ergens in stopt. In de meeste gevallen de holte van een kalkoen of kip, zie het als een extra smaakmaker.

Voor de voedselveiligheid is het eten van die stuffing niet ideaal, omdat er een kans is dat niet alle bacteriën worden gedood. Let daarom goed op dat alles door en door verhit wordt. Lekker is het wel, waardoor er nu vaker wordt gekozen om de stuffing in een eigen pan te bereiden, zonder het in de holte van een gevogelte te stoppen.

saucijzenbroodjes / worstenbroodjes met stuffing
Ogechi Chibueze voor Culy

Een bekende smaakcombinatie van stuffing is sage and onion, salie en ui met fijngehakt broodkruim. In het Verenigd Koninkrijk zijn ze niet vies van gedroogd fruit en kastanjes, en in Amerika zie je weleens oesters voorbij komen. We houden het bij salie en ui: superlekker in combinatie met deze saucijzenbroodjes.

6 x gerechten die je altijd wel tegenkomt bij een Thanksgiving diner

Saucijzenbroodjes met salie en ui-stuffing

Stuffing maken

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet een koekenpan op het vuur en bak de ui glazig in een scheutje olie.
  3. Meng de ui samen met de salie en het broodkruim. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Voeg een losgeklopt ei toe aan de stuffing en roer goed. Doe de stuffing in een ovenschaal en bak 30 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen.

Bereidingswijze saucijzenbroodjes

  1. Meng het gehakt met de afgekoelde stuffing, fijngehakte salie en knoflook. Wikkel de vulling in plastic en laat 30 minuten (of langer) rusten in de koelkast.
  2. Pak het bladerdeeg erbij. Snijd elke rol bladerdeeg doormidden, zodat je twee rechthoeken per vel hebt. Haal de vulling van de saucijzenbroodjes uit de koelkast en doe deze in een spuitzak met een brede opening. Spuit de vulling op 1 cm van de rand van het bladerdeeg. Als je geen spuitzak hebt, kun je ook met de hand een lange worst vormen en die op het bladerdeeg plaatsen.
  3. Besmeer daarna de rest van het bladerdeeg met de melk en rol het dicht. Druk met een vork de randen samen, zodat de saucijzenbroodjes niet opengaan tijdens het bakken. Besmeer vervolgens de bovenkant van het bladerdeeg met het eigeel. Bestrooi met sesamzaadjes en maanzaad. Snijd vervolgens de twee bladerdeegrollen in 10 gelijke delen, zodat je uiteindelijk 20 kleine saucijzenbroodjes hebt.
  4. Plaats de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 15 minuten in de oven. Zorg dat de broodjes genoeg ruimte hebben, omdat ze door het bladerdeeg zullen uitzetten.
  5. Meng tenslotte de cranberrysaus met ketchup en serveer deze samen met de saucijzenbroodjes.
Worstenbroodjes met stuffing
Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer lekkere hapjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.