Culy Basics: de állerbeste zelfgemaakte saucijzenbroodjes
Saucijzenbroodjes zijn niet weg te denken uit de Nederlandse eetcultuur. We snappen wel waarom: deze krokante flaky broodjes gevuld met gekruid gehakt zijn simpelweg ontzettend lekker. Maar wist je dat deze klassiekers helemaal niet moeilijk zijn om zelf te maken? Dit is het allerbeste recept voor saucijzenbroodjes volgens de Culy-redactie.
En als je de saucijzenbroodjes doopt in ketchup zijn ze nóg lekkerder!
Culy Homemade: Vietnamees geïnspireerde saucijzenbroodjes (heerlijk bij de borrel!)
Saucijzenbroodjes maken
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Begin met het maken van de vulling van de saucijzenbroodjes, omdat die moet opstijven in de koelkast. Meng hiervoor met de hand het gehakt met de ui, versgeraspte nootmuskaat, gedroogde salie, verse salie, mosterd, sambal en panko. Breng op smaak met zout en peper. Wikkel de vulling in plastic en laat 30 minuten (of langer) rusten in de koelkast.
Pak het bladerdeeg erbij. Snijd het bladerdeeg doormidden, zodat je twee rechthoeken hebt. Haal de vulling van de saucijzenbroodjes uit de koelkast en stop in een spuitzak met een brede opening. Spuit de vulling op 1 cm van de rand van het bladerdeeg. Als je geen spuitzak hebt, kun je ook met de hand een lange worst vormen en die op het bladerdeeg plaatsen.
Besmeer de rest van het bladerdeeg met de melk en rol het dicht. Druk met een vork de randen samen, zodat de saucijzenbroodjes niet opengaan tijdens het bakken. Besmeer vervolgens de bovenkant van het bladerdeeg met het eigeel. Maak met een mes diagonaal inkepingen in het bladerdeeg en bestrooi met sesamzaadjes en maanzaad. Snijd vervolgens de twee bladerdeegrollen in 4 gelijke delen, zodat je uiteindelijk 8 saucijzenbroodjes hebt.
Plaats de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 15 minuten in de oven. Zorg dat de broodjes genoeg ruimte hebben, omdat ze door het bladerdeeg zullen uitzetten.
Serveer de saucijzenbroodjes met ketchup.
Saucijzenbroodjes opwarmen
Wil je later opnieuw genieten van deze lekkere snack? Verwarm dan de oven voor op 170 graden en bak het koude saucijzenbroodje ongeveer 8 minuten. Hierdoor wordt de korst lekker krokant. Gebruik nooit een magnetron om het broodje te verwarmen, want hierdoor wordt de korst slap.
Nog meer klassiekers uit de Nederlandse eetcultuur:
- Culy Homemade: vega worstenbroodjes met biermayo
- Hét recept voor de favoriete frikandel van Guus Meeuwis
- Zeeuwse bolussen uit Lekker Fred in het land