Culy Homemade: saté ajam (kipsaté) en babi smoor met rijst
Indonesisch koken, we doen het graag thuis. Dit is een klassiekertje: saté ajam (kipsaté) en babi smoor (gestoofd varkensvlees, in ons geval speklapjes), geserveerd met rijst, gebakken uitjes, kokosrasp en natuurlijk een lading pindasaus.
Kipsaté en babi smoor
En zo’n mini-rijsttafel is belachelijk makkelijk (en snel!) klaar. Let maar op.
Voor de saté ajam (kipsaté)
Snij de sjalot, knoflook en rode peper fijn. Pers de limoen uit en doe het limoensap samen met de andere ingrediënten in een kom. Roer de marinade om.
Snij de kippendij in kleine blokjes en laat de kip minimaal een half uur marineren. Grill de kip op niet al te hoog vuur (zorg dat er niet te veel marinade los in de pan zit, dit brandt heel snel aan). Geniet van je kipsaté!
Voor de babi smoor
Snij de speklapjes in kleine stukjes en de sjalotjes en knoflook fijn. Bak het spek en de ui even kort aan in een braadpan (of grote kookpan met dikke bodem) en blus dan af met ketjap en ongeveer 300 ml water.
Doe de rest van de ingrediënten erbij en laat op laag vuur zeker 60 minuten sudderen. Als het te veel inkookt, voeg dan wat extra water toe.
Meer recepten voor (kip)saté:
- Het ultieme recept voor Indonesische kipsaté (saté ayam)
- Waarvan kun je allemaal saté maken? 13 x inspiratie!
- Culy Homemade: tempeh saté met pindasaus en gele rijst