Traditionele Indiase samosa’s met groene erwten en aardappel
Ruth Rottiné-Weidenaar (38) daagt Culy-redactrice Winnie Verswijvel (26) uit om Indiase samosa’s te maken. Het is Ruth’s favoriete eten uit het land waar ze werd geboren, maar niet opgroeide. Het recept én wat Winnie ervan heeft gebrouwen, vind je hieronder.
Zo maak je de samosa met groene erwten en aardappel
Voor de vulling:
Week de groene erwten volgens de verpakking. Dit kun je het beste ‘s nachts of een dag van tevoren doen.
Was de aardappelblokjes en kook ze beetgaar in water met zout. Schep de aardappelblokjes uit de pan zodra ze beetgaar zijn en zet apart.
Kook de gedroogde groene spliterwten in het water van de aardappelen. Giet af zodra ze gaar zijn en laat uitlekken.
Fruit de ui, gember en knoflook aan in wat knoflook-olijfolie. Voeg garam massala, kerriepoeder, komijn, kurkuma, Spaanse peper en korianderblaadjes toe.
Voeg de groene erwten samen met de aardappelblokjes toe aan de bakpan. Proef en breng de vulling nog wat meer op smaak met mosterdzaad en chilipoeder.
Zet de deksel op de pan en laat het nog wat doorsudderen op matig vuur en prak het grof met een aardappelstamper. Zet het vuur uit en laat de vulling afkoelen.
Voor het deeg:
Doe de bloem in een kom.
Voeg de olijfolie toe en vervolgens beetje bij beetje het lauwe water tot het deeg plakkerig is.
Kneed tot er een elastisch deeg is ontstaan en verdeel het deeg in ongeveer 6 ballen.
Bestuif je werkvlak met bloem, rol 1 bal uit tot een platte pannenkoek en snijd die doormidden. Zet een schaaltje met water klaar.
Schep ongeveer 2 theelepels van de vulling in het midden van één van de halve cirkels.
Vouw een kant naar het midden, over de vulling heen. Vouw de andere kant in de tegengestelde richting, over de eerste kant heen, zodat je een kegelvorm krijgt.
Bevochtig de open rand met wat water (met je vingers) en druk hem dicht. Herhaal dit voor de 11 andere deeglappen.
Frituren:
Doe olie in de pan en verhit de olie tot 180 graden.
Doe de samosa’s in de hete olie en frituur ze aan beide zijden (ongeveer 2- 3 minuten per samosa).
Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer warm.
Aan de slag!
Winnie: “Hoewel ik al eerder samosa’s had gemaakt, is dit de eerste keer dat ik ze maak met zelfgemaakt deeg. Gelukkig ben ik dol op dit soort hartige snacks (en op de Indiase keuken). Deze uitdaging ga ik graag aan!
De vulling bereiden duurt even, maar is in ieder geval erg makkelijk. De groene erwten van Valle del Sole moet je eerst laten weken (dit heb ik ‘s nachts gedaan, wel zo handig) en vervolgens koken. Als ze gaar zijn, kunnen ze bij de rest van de vulling.
Het valt me trouwens op hoe de smaak van de gedroogde erwten verschilt van de variant uit de diepvries. De gedroogde groene erwten hebben naar mijn mening een iets uitgesprokener aroma. Lekker!
Uit ervaring weet ik dat zelf gemaakt deeg áltijd lekkerder is. Met veel liefde steek ik dan ook de handen uit de mouwen om bloem, olijfolie en water te mengen tot een elastisch deeg. Na een paar minuten mengen en kneden ontstaat er een deegbal die niet aan mijn vingers blijft kleven: een mindful klusje.
Tijd om het deeg uit te rollen en er de samosa’s van te maken! Voor de zekerheid raadpleeg ik YouTube nog even en ik besluit om de techniek van deze chef te imiteren. Gelukt! Daarna is het een kwestie van de samosa’s 2 à 3 minuten te frituren.
Ik ben een tevreden mens. Zelfgemaakte samosa’s zijn onweerstaanbaar! De vulling van groene erwten en aardappel is kruidig en heeft – dankzij de groene erwten – een aangename bite en het zelfgemaakt deeg is ongelooflijk knapperig en vers. Om het compleet te maken, serveer ik de samosa’s met een snelle yoghurtdressing.
Bedankt Ruth voor jouw geweldige familierecept. Dit wordt een klassieker in mijn repertoire!”
Benieuwd naar het ontroerende verhaal achter het recept? Dat lees je via deze link!