Culy Homemade: salsa macha (Mexicaanse chili-olie met pinda’s)
Liefhebbers van chili-olie opgelet! Salsa macha is zo’n verschrikkelijk lekkere chili-olie, dat we je echt willen aansporen om dit recept een keertje te maken. Ook voor iedereen die nieuwsgierig is naar gerechten uit de Mexicaanse keuken die verder reiken dan de bekende enchiladas en guacamoles is dit een heerlijk recept om te gaan ontdekken.
Soms ontdekken we zo’n nieuwe saus die we vervolgens overal bij willen eten. Dat gaat ook op voor deze salsa macha. Ontzettend leuk om te maken en niet te moeilijk bovendien. Dit spul is heerlijk bij taco’s, tostada’s, gegrild vlees, geroosterde groenten en wat je maar bedenkt. Je zou het kunnen zien als een versimpelde versie van mole: die andere toffe Mexicaanse saus.
Naar de Mexicaanse pepers moet je wel even op zoek. Daarvoor gebruik je gedroogde Mexicaanse chilipepers. Je kunt voor één soort gaan, maar ook meerdere varianten combineren.
Salsa macha recept
Verhit de olie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur tot ‘ie goed heet is.
Doe eerst de pinda’s en knoflook in de hete olie, roer en laat ze bakken tot ze goudbruin zijn (ongeveer 2 à 3 minuten). Schep ze met een schuimspaan uit de pan in een kom.
Voeg dan de gedroogde chilipepers en het sesamzaad toe aan de olie en laat ze een minuutje bakken. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen (de olie is loeiheet!), liefst tot kamertemperatuur.
Doe alle ingrediënten inclusief de olie in een keukenmachine of blender. Dus ook de bruine suiker, zout en azijn. Laat draaien tot een net niet helemaal gladde salsa.
Schep de salsa macha in een bakje en bewaar in de koelkast tot gebruik.