Culy Homemade: toffe salade met inktvis, venkel en sumak
Bij het leuke Ma Khin Café in Valencia aten we ooit een fantastische salade met inktvis, venkel en een pittige mayo-dressing. Omdat we ‘m niet uit ons hoofd konden zetten, besloten we ‘m zelf na te maken.
Tip: vraag je visboer om de inktvis alvast schoon te maken. Voor dit recept gebruiken we alleen de inktzakken van de inktvis, maar je kunt natuurlijk ook de tentakels toevoegen, als je die hebt.
Zo maak je deze salade met inktvis en venkel
Snijd de venkel in dunne plakjes op een mandoline (of met een scherp mes) en houd de venkeltoppen apart. Doe de dunne plakjes venkel in een grote kom. Doe hetzelfde met de rode ui.
Maak de dressing. Meng de mayonaise in een kommetje met het citroensap (voeg minder of extra citroensap toe om de gewenste dikte te krijgen). Roer daar ook de ahornsiroop en een eetlepel olijfolie doorheen. Zet opzij.
Snijd de inktvissen over de lengte in tweeën. Leg de binnenkant naar boven op je snijplank en kerf met een scherp mesje een fijn ruitpatroon. Pas op dat je niet te diep snijdt!
Daarna kun je de inktvis in reepjes snijden, ongeveer van een centimeter breed. Bestrooi ze met zout en peper.
Verhit een pan op middelhoog vuur. Bak de stukjes inktvis hierin kort (een minuut of 2 zou al genoeg moeten zijn) tot ze gaan omkrullen. Schep ze uit de pan en doe ze bij de venkel en ui.
Verdeel wat van de dressing over de salade met inktvis en venkel en meng door elkaar.
Schep de salade op een bord of in een kom en bestrooi met de sumak, cayennepeper en de venkeltoppen.