Salade met tomaat, baby-romainesla en ansjovis uit St. John
Restaurant St. John in Londen zette het nose-to-tail-principe wereldwijd op de kaart. Daarbij wordt het hele dier gebruikt in gerechten: van kop tot staart. De mannen van dit te gekke restaurant brachten onlangs een tof kookboek uit. We mogen het recept delen van één van hun klassiekers: een salade die naar eigen zeggen het leven van chef Fergus heeft gered.
Eerder deelden we de te gekke breinburger van St. John, deze keer is het tijd voor een iets toegankelijker gerecht. Deze salade met tomaat, baby-romainesla en ansjoves is heerlijk rijk in smaak.
Fergus: “Zo’n jaar of twintig geleden, bezocht ik mijn zus in Barcelona en daar kregen we vijf lunches op een dag. In die tijd was een deel van de stad in het weekend gesloten en dus moesten we op de vrijdag waarop ik aankwam met haar naar elk restaurant dat ze me wilde laten zien en dat alles op een enkele middag.
Helaas bleven we in hetzelfde haastige tempo doorgaan, aangedreven door een ijskoude, ruwe versie van een marc die in die streken werd geschonken. De zaterdagochtend erna dacht ik echt dat ik dood zou gaan.
We bezochten een heel oud restaurant, waarvan de naam me is ontschoten, maar ze claimden de oudste of bijna de oudste te zijn en daar bestelde ik deze salade. Ik leefde nog! Ik ben hier om dat te bewijzen! Dankzij deze salade bleef ik leven.”
Met ansjovis de keuken in: Culy geeft tips
Zo maak je de salade met tomaat, sla en ansjovis
Snijd de tomaten doormidden, maak ze aan met olijfolie, zout en peper en rooster ze 20 minuten in een tot 180 °C verhitte oven. Ze zullen iets garen en indrogen, waardoor de smaak intenser en zoeter wordt.
Laat ze afkoelen, meng alle ingrediënten in een schaal en eet de salade meteen.
St. John Het Kookboek van Fergus Henderson en Trevor Gulliver (Fontaine Uitgevers) is nú te koop voor € 35,- euro.
Ook lekker met ansjovis
- Tomatenbrood met ansjovis
- Steak tartare met ansjovis en mierikswortel
- Ansjovis op 2 manieren bereiden (voor echte lekkerbekken)