Culy Kids: Zweedse saffraanbroodjes voor Pasen
Hangen de kinderen in de gordijnen en jouw humeur inmiddels ook? Zet die donderstenen aan het werk en ga samen Zweedse saffraanbroodjes voor Pasen maken. Trouwens ook heel leuk voor volwassen kinderen.
De Zweden bakken deze saffraanbroodjes (ook wel lussekatter genoemd) traditiegetrouw in de kerstperiode. Maar vanwege hun mooie gele kleur vinden wij ze ook bij uitstek geschikt voor Pasen (paasgeel, weet je wel?).
En als je ze dan ook nog eens in de vorm van paashaasjes, paaskipjes en paaseieren maakt, is het feest compleet. In Zweden maken ze er trouwens meestal een soort dubbele lusjes van, met in elk oog een rozijn of cranberry gedrukt.
In welke vorm je ze ook maakt: ze zijn ontzettend lekker met een lik boter of gewoon zó bij de koffie.
Saffraanbroodjes voor Pasen
Verwarm de melk tot lichaamstemperatuur (niet te heet!) en meng de gist erdoorheen.
Maak een bergje van de bloem op een schoon aanrecht. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de zachte boter, suiker en saffraan. Strooi het zout op de rand van de bloem.
Giet het melk-gist-mengsel in het kuiltje en maak met je hand een papje in het midden van de bloem. Het is belangrijk dat je zo de saffraan goed mengt met de melk, zodat ‘ie zijn kleur af kan geven.
Meng steeds beetjes bloem door het mengsel en kneed door, net zolang tot je een samenhangend, glad deeg hebt.
Leg het deeg in een met bloem bestoven kom, dek af met een theedoek en laat 1,5 uur rijzen op een warme plek.
Rol het deeg daarna uit tot een rechthoek en steek met de koekvormpjes zo’n 15 of 16 Paasbroodjes uit het deeg. Verdeel ze over een bakplaat en druk de rozijnen erin.
Klop het ei los met een scheutje melk en kwast de saffraanbroodjes ermee in. Laat nog eens 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden. Bak de saffraanbroodjes in 10 minuten goudbruin.
Meer paasbroodjes bakken:
- Culy Homemade: goddelijke paasbroodjes (hot cross buns)
- Paasbreekbrood met kaneel-amandelspijs
- Zo maak je zelf paasbrood met amandelspijs