Culy Homemade: romige ‘fish pie’ met venkel en prei
Er zijn van die gerechten waarvan je meer eet dan je lief is; gewoon omdat het zó lekker is. Deze fish pie (Britse vispastei) is er zo één: ultiem comfort food verstopt onder een deken van romige aardappelpuree.
In Frankrijk en Engeland zijn ze er dol op: fish pies. In Nederland staat vispastei volgens ons nog te weinig op tafel. Daar gaan we met dit recept verandering in brengen, want het heeft alles waar je van droomt op een koude dag.
Ze zeggen dat vis moet zwemmen en dat doet het absoluut in dit recept. De romige saus met venkel en verse kruiden is de ultieme drager voor de garnalen, zalm en kabeljauw. De vis roer je overigens pas op het laatste moment door de hete saus; zo komt ‘ie op de juiste temperatuur uit de oven blijft ‘ie heerlijk sappig.
Recept: fish pie met venkel
- Schil de aardappelen, snijd in vieren en kook in circa 20 minuten gaar in gezouten water. Giet af en zet opzij voor later.
- Snijd de venkel, sjalot en prei in zo klein mogelijke blokjes.
- Verwarm een diepe pan op laag vuur en laat de roomboter smelten. Bak hierin de gesneden groenten tot ze zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de bloem toe en bak een paar minuten mee.
- Schenk de melk bij de groenten en breng al roerend aan de kook. Voeg zodra het geheel begint in te dikken de room toe.
- Roer de erwten, de dille en de peterselie door het geheel heen.
- Voeg nu de zalm, kabeljauw en garnalen toe. Roer voorzichtig door elkaar en zet na 1 minuut het vuur uit. Breng op smaak met peper, zout en het citroensap.
- Stamp de aardappels samen met de roomboter en melk tot een gladde substantie. Breng op smaak met zout en peper.
- Schep de visvulling in een ovenbestendige schaal. Verdeel de aardappelpuree daar voorzichtig overheen.
- Bak de fish pie 5 minuten in een oven op 220 graden Celsius tot de bovenkant bruin begint te kleuren.
Meer visrecepten:
- Culy Homemade: pan con tomate met ansjovis (een lekker hapje dat je in 10 minuten klaar hebt)
- Culy Homemade: eenvoudig vispannetje met zalm, venkel en witte wijn
- Culy Homemade: crispy zalm met mango-salsa en kokosrijst