Culy Basics: zo maak je ouderwets lekkere rode kool met appeltjes
Rode kool is een heerlijk groente die we allemaal wel eens voorgeschoteld hebben gekregen met aardappels als doordeweekse maaltijd. Wist je dat het nog lekkerder is om zelf te maken? Hoe je dat doet, vertellen we in dit basisrecept voor rode kool met appels.
Rode kool is een geweldig idee als je op een doordeweekse dag moet koken. Lekker met gekookte aardappel en een stukje (vega) vlees. Maar ook heerlijk als bijgerecht tijdens een uitgebreid diner met kip uit de oven en geroosterde aardappels.
Lifehack: supersnel en flinterdun rode kool snijden met een dunschiller
Zo maak je rode kool met appels
- Doe de boter in een pan en laat smelten.
- Voeg vervolgens de fijngesneden rode kool toe aan de pan en bak deze enkele minuten mee tot de kool iets zachter wordt.
- Prik ondertussen de kruidnagels in de ui en voeg samen met laurier en kaneel toe aan de rode kool. Volg met 100 ml water en leg de deksel op de pan. Laat 1 uur pruttelen op laag vuur, of totdat de kool zacht is. Roer om de zoveel minuten.
- Voeg vervolgens de plakjes appel, lichtbruine basterdsuiker, water en appelazijn toe. Roer goed door en breng op smaak met zout.
- Zet het vuur laag en laat de rode kool met appels nog eens 10 minuten koken,
- Voeg eventueel een eetlepel ganzenvet (of boter) toe voor extra smaak en zodat de rode kool mooi gaat glanzen.
- Proef af op zout en voeg indien nodig meer zout, peper, suiker of azijn toe naar smaak.
Nog meer groenterecepten:
- Culy Basics: klassieke witlof met ham en kaas uit de oven
- Culy Basics: het beste recept voor spitskool
- Culy Basics: ons favoriete recept voor paksoi (en andere Aziatische groenten)