Coole kroten: bieten uit de oven met za’atar, citrus en verse munt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FBieten_uit_de_oven_1.jpg)
Ben je uitgekeken op je standaard bietjes met geitenkaas en balsamico? Let dan goed op, want deze rode bieten -oftewel kroten – uit de oven zijn iets compleet anders en bijzonder lekker!
Ingrediënten
Voor 4-6 personen:- 6 rauwe rode bieten, met schil
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel za’atar
- 1 theelepel mosterd
- Sap en rasp van een halve sinaasappel
- Zout en peper
- 5 gram verse munt
Geen geitenkaas en balsamico, wat dan wel? Nou: za’atar, olijfolie en verse munt. Za’atar vormt namelijk een hemelse match bij het aardse en zoete van de bieten. Serveer ze koud of serveer ze warm, deze bieten uit de oven zijn altijd lekker.
Mealpreppen?
Wil je de rode bieten uit de oven van tevoren bereiden, bijvoorbeeld omdat je een uitgebreid diner organiseert? Dat kan gelukkig erg goed: je kunt de rode bieten de dag van tevoren poffen in de oven en mengen met de dressing. Bewaar ze in de koelkast en serveer ze koud. Of verwarm ze kort in de oven voor het serveren, zodat ze lekker warm zijn.
Ook de dressing kun je de dag van tevoren alvast mengen.
Let op: je hebt érg weinig werk aan dit recept, maar de bieten moeten wel 90 minuten in de oven.
Zo maak je rode bieten uit de oven
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Pak de rode bieten goed in met aluminiumfolie en stop ze in de oven. Rooster de bieten in 90 minuten gaar. Zodra je er met een mes gemakkelijk doorheen glijdt, zijn de bieten gaar.
- Doe de warme bieten in een kom en vul met water. Laat het water stromen en trek de schil zo gemakkelijk van de bieten los.
- Dep de bieten droog met een stuk keukenpapier en snijd ze in grote stukken. Voeg 4 eetlepels olijfolie, za’atar, 1 theelepel mosterd, de rasp en sap van 1/2 sinaasappel, munt, zout en peper toe. Schep goed om.
- Schik de bieten uit de oven op een mooie schaal en bestrooi met extra verse munt. Laat de rode bieten afkoelen of serveer ze direct.
Nog meer groenten uit de oven:
- Een van de iconische gerechten van Chef Nobu Matsuhisa: geroosterde groene asperges met miso
- Ruil je aardappelfriet eens in voor: pastinaakfriet met sriracha-ketchup
- Diepte, een zuurtje en ook pit, maar bovenal een grote portie comfort: Aubergine uit de oven met yoghurt en harissa