Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Krokante rijst met zachtgekookte eitjes en snelle Vietnamese saus

Wil je binnen 15 minuten een lekkere kom comfortfood op tafel zetten? Maak dan deze fijne bowl met krokante rijst met ei en iedereens favoriete Vietnamese saus: nuoc cham.

Gebakken rijst

Deze versie van gebakken rijst kun je vinden over de hele wereld. In Latijns-Amerika staat het bekend als concón of cocolon. Het gerecht Tahdig uit de Perzische keuken doet je hier misschien ook aan denken. Maar wij leerden dit rijstgerecht kennen dankzij de Vietnamese keuken.

Vaak wordt cơm cháy, letterlijk vertaald als ‘geschroeide rijst’, geserveerd met pork floss (gedroogde, ragfijne sliertjes varkensvlees). Wij kiezen hier voor een sneller recept van rijst met ei. Perfect zachtgekookt, met een jammy binnenkant.

Culy Basics: simpele gebakken rijst met ei (egg fried rice) – klaar in 5 minuten!

Rijst met ei
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nuoc cham: de lekkerste Vietnamese saus

Rijst met ei is altijd een goed idee, en ook allesbehalve saai. Maar om er een echt smaakbommetje van te maken, serveren we de gebakken rijst met de Vietnamese saus nuoc cham. Deze snelle saus maken we met rawitpepertjes (kleine, pittige chilipepers). Maar gewone rode chilipeper kun je ook gebruiken.

De saus is veelzijdig en niet alleen lekker bij dit rijstgerecht. Gebruik ‘m bijvoorbeeld als dipsaus voor Vietnamese loempia’s of andere hapjes.

Rijst met ei
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Recept: krokante rijst met ei

  1. Zet een pan op het vuur en kook de rijst gaar via de aanwijzingen op de verpakking. Je kunt voor extra smaak een paar plakjes gember toevoegen tijdens het koken van de rijst.
  2. Kook de eieren 7 minuten volgens onze gids voor eieren koken.
  3. Maak ondertussen de nuoc cham: stamp de suiker, knoflook en rawitpepertjes in een vijzel. Giet het hete water, vissaus, rijstazijn en limoensap erbij en roer goed.
  4. Pak een grote en brede koekenpan en verhit de olie erin. Giet de rijst af en doe de rijst bij de hete olie. Druk goed aan, zodat de bodem van de pan helemaal is bedekt. Bak de rijst krokant.
  5. Verdeel de gebakken rijst over kommen. Snijd de eitjes doormidden en doe ze bij de rijst. Serveer de rijst met ei met wat Thaise basilicum, koriander, nuoc cham en dungesneden bosui.
Rijst met ei
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer supersnelle avondmaaltijden:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.