Deze hartige Aziatische rijstpap is een fushion van Hainanese chicken rice en congee
Ziek zijn heeft een hoop nadelen, maar in het geval van Culy’s Ogechi was er gelukkig ook een groot voordeel. Terwijl ze ziek was kwam ze namelijk op het idee voor deze geniale Aziatische rijstepap: rice porridge (congee) met de smaken van Hainanese kip met rijst (Hainanese ‘chicken rice’).
Het zijn twee van onze favoriete comfortfoodrecepten: congee en Hainanese chicken rice. Congee is een Chinees gerecht, waarbij je rijstkorrels kapot kookt totdat er een plakkerige rijstpap overblijft.
Hainanese chicken rice komt uit Singapore. De rijst kook je in een zelfgemaakte aromatische bouillon met gember en pandan en serveer je met gepocheerde kip en lekkere sausjes.
Hoe combineren we die twee tot een lekkere rijstpap? We beginnen met een bouillon, die we uit gemak maken met kippendijen. Tip: kies voor kippendijen met bot, omdat dit meer smaak aan de bouillon geeft. Daar voegen we dezelfde aromaten aan toe als bij Hainanese chicken rice: gember en pandanblad, als je dat kunt vinden. We maken de rice porridge af door de rijst in de bouillon kapot te koken, net als bij congee.
Hartige Aziatische rijstepap: recept
Voor de bouillon
- Voeg de kippendijen toe aan een pan met het water, gember, kippenbouillon en zout. Breng aan de kook.
- Haal zodra de kippendijen gaar zijn (na 25 tot 30 minuten) de kip uit de pan en verwijder het bot. Leg opzij. Doe de botten terug bij de bouillon, zo krijgt de rice porridge zijn smaak.
- Schep 5 eetlepels bouillon in een kommetje en zet het opzij, voor de twee sauzen.
- Voeg de rijst toe aan de bouillon. Kook de rijst 40 minuten, tot de rijst gaar en kapot gekookt is.
Voor de drie sauzen
- Begin met de scallion oil (bosui-olie). Verhit de olie op het vuur tot het rookpunt.
- Hak de stukjes gember helemaal fijn in een keukenmachine. Schep ze eruit en doe ze in een grote, hittebestendige kom. Doe daarna hetzelfde met de bosui en roer het zout er doorheen.
- Giet de hete olie voorzichtig over de ingrediënten en laat afkoelen.
- Meng alle ingrediënten voor de gember-knoflooksaus behalve de bouillon in een vijzel tot een pasta. Schep het in een kommetje en roer er 1 eetlepel van de achtergehouden bouillon erdoorheen. Bewaar de saus in de koelkast tot je de rice porridge gaat serveren.
- Maal alle ingrediënten voor de chilisaus behalve de bouillon in een vijzel tot een pasta. Schep in een kommetje en voeg de rest van de achtergehouden bouillon toe. Bewaar deze saus ook in de koelkast.
De rice porridge afmaken
- Kook de paksoi gaar in een pan met ruim gezouten water.
- Haal de botten uit de rijst en verdeel de rijst over de kommen.
- Snijd de kip in hapklare stukken en warm ze eventueel kort op in de magnetron.
- Schep de kip op de Aziatische rijstepap. Doe ook de drie sauzen erbij.
- Serveer de rice porridge met zoete sojasaus, gefrituurde uitjes en knoflook.
Nog meer comfort food:
- Romig zonder room, het kan met deze romige kippensoep zonder room en met heel veel groenten
- Nog lekkerder dan we ooit hadden durven hopen: winterse aardappelgratin
- Klaar in 5 minuten: simpele gebakken rijst met ei (egg fried rice)