Culy Basics: het beste recept voor spitskool
Spitskool over en geen idee wat je er mee moet maken? Pak dan dit handige recept voor spitskool roerbakken of spitskool wokken erbij. Want hiermee weet je zeker dat je spitskool lekker op smaak is.
Altijd handig!
Spitskool snijden
Hoe snijd je precies spitskool? Dat is natuurlijk een belangrijke vraag bij het klaarmaken van deze groente. We leggen het je uit.
- Zorg als eerst dat de spitskool is gewassen.
- Verwijder de buitenste bladeren. Deze ogen vaak niet lekker en zijn ook harder, waardoor het minder lekker is om te eten.
- Snijd ‘m daarna in de lengte doormidden.
- Verwijder de stronk door twee sneden in een vorm van een driehoek te maken, onderaan de spitskool. De stronk is hard en is niet lekker om te eten.
- Snijd de kool vervolgens in reepjes van 1 centimeter.
Recept: spitskool op 2 manieren
De spitskool is een veelzijdige groente waar je vele kanten mee op kunt. We hebben daarom twee variaties, waarvan er één lekker pittig is.
Je kunt één spitskool gebruiken voor 2-4 personen, afhankelijk van de grootte. Omdat er veel vocht in de groente zit, zal ‘ie tijdens het bakken ontzettend slinken.
Recept: spitskool roerbakken
In dit ‘neutrale’ recept voor spitskool bakken we de groente in olie en brengen we ‘m op smaak met gedroogde groene kruiden. Hiervoor gebruiken we tijm, maar je kunt ook je favoriete kruiden gebruiken, als rozemarijn, oregano en dille.
- Verhit een koekenpan of wok met een scheut zonnebloemolie.
- Voeg zodra de olie heet is de spitskool toe aan de pan en bak 10 tot 15 minuten. Roer om de paar minuten, maar niet te vaak, anders zal de spitskool niet karameliseren. Dat wil je juist hebben, want dat zorgt voor ontzettend veel smaak!
- Voeg halverwege een klontje boter en zout toe en roer goed.
- Haal van het vuur en voeg een scheut appelciderazijn toe. Meng goed.
- Proef af op zout en voeg eventueel nog wat extra appelciderazijn toe. Bestrooi bij het serveren met extra tijm.
Recept: lekker pittige spitskool
Je kunt ‘m de spitskool ook met een paar toffe smaakmakers heerlijk wokken met lekker veel peper.
- Verhit sesamolie in een wok.
- Voeg zodra de sesamolie heet is de knoflook en chilivlokken toe aan de pan. Draai het vuur naar medium, zodat de knoflook niet aanbrandt. Bak 2 minuten.
- Voeg de spitskool toe en wok 10 tot 15 minuten. Roer om de paar minuten, maar niet te vaak, anders gaat de spitskool niet karameliseren. Dat wil je juist hebben, want dat zorgt voor ontzettend veel smaak!
- Voeg halverwege het bakken het zout toe en roer goed.
- Haal de wok van het vuur en voeg vervolgens de zwarte azijn toe samen met de chili-olie en meng alles goed met elkaar.
- Proef af op zout, pittigheid en zwarte azijn.
Alles over zwarte azijn: onmisbaar voor Aziatische gerechten
Nog meer handige recepten om op te slaan:
- Culy Basics: ons favoriete recept voor paksoi (en andere Aziatische groenten)
- Culy Basics: zelf kruidenboter maken
- Culy Basics: chicken tenders uit de airfryer met een sweet chili-dipsaus