Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 15 mrt 2025
Leestijd: 3 minuten

Culy’s winter-ramen met spruitjes zet je in 20 minuten op tafel

De lente komt eraan, maar wij genieten nog even van de prachtige winterse producten die ons land te bieden heeft. Daarmee maken we deze snelle winterse ramensoep met kruidige bouillon en knapperige spruitjes!

Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 10 minuten

Ingrediënten

Voor 1 persoon:
  • 75 gram noedels
  • Water om in te koken

Voor de bouillon:

  • 1 eetlepel sesampasta
  • 1 theelepel miso
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 1 theelepel chili-olie
  • 1 steranijs
  • 200 ml bouillon
  • 200 ml cashewdrink of sojadrink

Voor de het gehakt:

  • 1 eetlepel olie, om in te bakken
  • 100 gram gehakt (of tofu)
  • 1 theelepel knoflook, gehakt
  • 1 theelepel gember, geraspt
  • 1 eetlepel doubianjang
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 1 snuf kruidnagael
  • 1 eetlepel sojasaus

Voor de spruitjes:

  • Olie, om in te bakken
  • 100 gram spruitjes, geschaafd
  • 1 eetlepel sojasaus

Om te serveren:

  • Bosui, in dunne ringen
  • Sesamzaadjes
  • Chili olie
Beoordeling
4 / 5 sterren. 3 x beoordeeld.

Winterse ramen

Spruitjes als topping bij je ramensoep… say what? Het is een combinatie waar je niet meteen aan denkt en dat is precies waarom we deze winterse ramen zo leuk vinden.

Wil je snel ramen op tafel zetten? Dan is een snelle variant van tantanmen ramen altijd een goed idee. Deze Japanse soep met Sichuanese invloeden die werd geïntroduceerd door de Chinees-Japanse chef Chen Kinmin, bestaat uit een romige bouillon met sesampasta (ook te vervangen door pindakaas of andere notenboters) en sojamelk.

Om er een winterse kick aan te geven koken we de bouillon met steranijs. Lekker!

Winterse ramen soep
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Doubanjiang

Zoals tantanmen meestal geserveerd wordt, bakken we het gehakt met doubanjiang. Een Chinese peperpasta die alle gerechten verslavend lekker maakt. Echt waar, die moet je in huis halen en kun je vinden in de Aziatische toko. Het goedje geeft niet alleen pittigheid, maar ook aroma en dit versterken we graag met een snuf nootmuskaat en kruidnagel. Heb je eerder eens zo’n kruidige ramensoep gehad?

Knapperige spruitjes

En dan nog even over de spruitjes. Als Culy’s Ogechi wéér een recept met spruitjes verzint, weet je dat ze inmiddels echt de smaak te pakken heeft. Eerst schaven we de spruitjes fijn met een mandoline of dunschiller. Het lekkerste is een combinatie tussen plakken en losse blaadjes voor meerdere texturen in de ramensoep. Gooi dus niet alle spruitjes in de keukenmachine!

We frituren ze in een bodempje olie in de koekenpan. Niet te veel poespas, we willen juist neutrale spruitjes proeven. Na het bakken mengen we de krokante spruitjes met sojasaus en de topping is alweer klaar.

Winterse ramen soep
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Kruidige en pittige ramensoep

  1. Kook de noedels volgens aanwijzingen op de verpakking.
  2. Meng in een kommetje de sesampasta met 1 theelepel miso, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel rijstazijn en 1 theelepel chili-olie. Dit is de tare.
  3. Verhit een koekenpan op het vuur met 1 eetlepel olie. Voeg het gehakt toe en bak het in 5 minuten rul. Voeg de knoflook en gember toe en roer goed. Doe er vervolgens 1 eetlepel doubianjang (meer als je houdt van spicy!), een snuf nootmuskaat en kruidnagel en 1 eetlepel sojasaus bij en roer opnieuw. Bak het gehakt zo’n 2 minuten op laag vuur, tot al het water is verdwenen.
  4. Schep het gehakt uit de pan en bewaar afgedekt tot je de ramensoep gaat samenstellen. Doe de tare in de pan samen met de steranijs en voeg al roerend de bouillon toe. Breng de bouillon aan de kook en laat 10 minuten koken. Voeg daarna de cashewdrink toe en proef af op peper en zout.
  5. Verhit ondertussen een bodempje olie in een koekenpan en voeg de spruitjes toe. Frituur de spruitjes tot ze krokant zijn, ongeveer 6 minuten en draai halverwege om. Laat de spruitjes uitlekken. Voeg een scheutje sojasaus toe en schep op.
  6. Tijd om de ramensoep samen te stellen. Verwijder de steranijs uit de bouillon en schenk in de kom. Leg de noedels in de kom en verspreid de spruitjes over de helft van de kom. Doe het gehakt erbij en maak de soep af met gesneden bosui, peper, extra chili-olie en sesamzaadjes.
Winterse ramensoep
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer winterse soepen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.