Ramen vongole met miso, boter en maïs uit ‘Ramen Forever’
Hij won MasterChef UK, bestudeert de Japanse voedingscultuur al jaren en zijn kookboeken zijn altijd prachtig, creatief en speels: Tim Anderson weet ons keer op keer te verrassen. En als je denkt dat vongole alleen lekker zijn in een Italiaans pastagerecht, dan bewijst Tim je het tegendeel met dit recept voor ramen vongole met miso, boter en maïs.
In zijn nieuwe kookboek Ramen Forever duikt Tim Anderson diep in de wereld van een van de meest iconische Japanse gerechten: ramen! Hij leert je zelf diverse bouillons te maken, maar ook smaakmakers als tare, verse noedels, zelfgemaakte olie (zoals crispy chili olie) en toppings. Het is echt een bijbel voor alle liefhebbers van ramen.
Maar ramen is veel meer dan de klassieke kom noedelsoep die we allemaal kennen – dat bewijst hij wel in dit boek, met recepten voor pizza ramen, caesarsalade met ramennoedels, en dus ook deze ramen vongole.
Over dit recept
Tim: “Venusschelpen leveren een heerlijke dashi op en als je een heerlijke dashi hebt, dan heb je de basis van een goede kom ramen. Dit eenpansrecept voor één portie borduurt voort op dat natuurlijke vocht van venusschelpen en maakt met weinig een snelle, lekkere ramen.
Omdat de bouillon zo licht is, profiteert deze kom echter wel van dikke, absorberende noedels. De dikke, zachte noedels van pagina 78 of de noedels met geroosterd sesamzaad van pagina 84 zijn ideaal, maar stevige kant-en-klare eiernoedels voldoen ook. Als de nood aan de man komt, kun je zelfs – en ik kan niet geloven dat ik dit zeg – udonnoedels gebruiken. Maar dan is het GEEN RAMEN en GEEN RAMEN is NIET TOEGESTAAN!”
Ramen vongole met miso, boter en maïs van Tim Anderson
- Smelt de boter met de olijfolie en sesamolie in een middelgrote pan op middelhoog vuur.
- Voeg de maïs toe en bak tot de maïs bruin begint te worden. Voeg dan ook het witte deel van de lente-ui en de chilipeper toe en bak
een paar minuten tot de lente-ui zachter is. - Voeg dan de wijn, mirin en venusschelpen toe en laat 3 tot 4 minuten met een deksel op de pan stomen, tot alle venusschelpen zijn geopend.
- Haal van het vuur, schenk door een zeef en
vang het vocht daarbij op. Vul het venusschelpenvocht aan met water tot 500 ml en schenk het vocht terug in de pan. - Klop de rode miso door de venusschelpenbouillon en breng aan de kook.
- Voeg de noedels toe aan de bouillon en kook tot de gewenste garing.
- Zet het vuur uit, voeg de spinazie toe en roer door. Proef en voeg indien nodig zout en/of water toe.
- Schep alles in een kom, schep het
venusschelpen-maïsmengsel erop en garneer met de peterselie en het groene deel van de lente-ui.
Ramen Forever van Tim Anderson (Good Cook) is nu te koop voor 29,95.
Nog meer zin in ramen? Lees dan ook:
- Herfstige ramen met paddenstoelen
- Heerlijke vega(n) ramen met miso, pompoen en tofu
- Alles over shin ramyun: de razend populaire Koreaanse instant ramen