Ramen tom yum goong uit ‘Ramen Forever’ van Tim Anderson
Hij won MasterChef UK, bestudeert de Japanse voedingscultuur al jaren en zijn kookboeken zijn altijd prachtig, creatief en speels: Tim Anderson weet ons keer op keer te verrassen. Zo ook weer met deze ramen tom yum goong: een lichte, zomerse twist op de klassieke Thaise tom yum, maar dan in een nieuw jasje gestoken met noedels, citroengras en garnalen.
In zijn nieuwe kookboek Ramen Forever duikt Tim Anderson diep in de wereld van een van de meest iconische Japanse gerechten: ramen! Hij leert je zelf diverse bouillons te maken, maar ook smaakmakers als tare, verse noedels, zelfgemaakte olie (zoals crispy chili olie) en toppings. Het is echt een bijbel voor alle liefhebbers van ramen.
Maar ramen is veel meer dan de klassieke kom noedelsoep die we allemaal kennen – dat bewijst hij wel in dit boek, met recepten voor pizza ramen, ramen-saucijzenbroodjes, en dus ook met deze tom yum goong ramen.
Over dit recept
Tim: “In de zomer was het altijd heel rustig in het restaurant. Blijkbaar willen mensen niet binnen zitten en hete soep eten wanneer het buiten warm en zonnig is. We hebben van alles geprobeerd om gasten naar binnen te halen, maar niets werkte. En het vervelendste was nog dat ramen ook tijdens de zomer ons bestverkopende gerecht was. Ik dacht: prima, de paar gasten die naar binnen komen willen nog steeds ramen, dus we kunnen maar beter lichtere, meer zomerse ramen aanbieden.
Ik liet me inspireren door één van de lichte maar voortreffelijke Thaise soepen: tom yum. Ik deed wat onderzoek, vroeg advies aan een aantal bevriende Thaise koks en werkte samen met mijn souschef Sana, die eerder in verschillende Thaise restaurants had gewerkt. Dit recept is een versie van wat we toen hadden bedacht: een lichte ramen met een prachtige geur en scherpe smaak waar je je lippen bij aflikt.
‘Aziatische fusion’ is stom. Tenzij het dat niet is. Hopelijk is dit recept niet zo!”
Culy ontdekt Thailand: stap-voor-stap recept voor traditionele Tom Yum Kung soep
Ramen tom yum goong van Tim Anderson
- Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en chilipeper toe en bak 8 tot 10 minuten, tot de sjalot goudbruin is.
- Kneus intussen de gember, laos, het citroengras en de limoenblaadjes met een stomp voorwerp (zoals een deegroller, de stamper van een vijzel of de achterkant van een mes) om de oliën eruit te krijgen en hak grof. Voeg toe aan de pan en bak een paar
minuten. - Voeg het water toe, breng zachtjes aan de kook en laat 1 uur pruttelen.
- Roer de Thaise vissaus, palmsuiker en het limoensap erdoor. Schep alle smaakmakers met een zeef of schuimspaan uit de pan en houd de bouillon tot gebruik warm.
- Breng een pan water aan de kook voor de noedels en zorg dat alle toppings klaarstaan.
- Pocheer de garnalen en taugé een paar minuten in de zachtjes kokende bouillon.
- Kook de noedels en laat uitlekken.
- Schep de bouillon en de noedels in kommen. Verdeel de taugé en garnalen erover en garneer met de lente-ui, koriander en chiliolie. Serveer met de partjes limoen erbij.
Ramen Forever van Tim Anderson (Good Cook) is nu te koop voor 29,95.
Meer recepten van Tim Anderson:
- Het ramen-saucijzenbroodje van Tim Anderson
- Ramen vongole met miso, boter en maïs uit ‘Ramen Forever’
- Paddenstoelen-dashiramen met groenten en gebakken tofu