Toastjes met radijs (in 15 minuten klaar!) uit De makkelijke Franse Keuken
Wij houden van de Franse keuken. En al helemaal als de gerechten super easy te maken zijn. En laat er nu net een kookboek uitgebracht zijn met beide in de hoofdrol: makkelijk Frans koken. In dit recept voor toastjes met radijs gebruik je de hele radijs, van kop tot staart. Handig, want daardoor heb je slechts 4 ingrediënten nodig en wat peper en zout. Stiekem worden we daar wel blij van.
De makkelijke Franse keuken is geschreven door Karin Luiten en staat vol Franse goedheid. Van quiche lorraine tot crème brûlée, van boeuf bourguignon tot klassieke uiensoep. Eerder verscheen van haar ook het kookboek Zonder Pakjes en Zakjes.
Karin: “Een eigenaardig maar verrukkelijk Frans borrelhapje: radijsjes geserveerd met boter en zout, gewoon om zo samen op te knabbelen. Het liefst natuurlijk met van die lekker pittige langwerpige radijsjes zoals ze die in Frankrijk hebben. Maar met gewone ronde Hollandse kan het ook. Ik heb een nog beter idee: maak kruidenboter met het groene lof en serveer op toastjes van oudbakken stokbrood.”
Zo maak je de toastjes met radijs
Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij het stokbrood in plakjes. Leg op de bakplaat, bezwiebel met een sliertje olijfolie en bak in 5-10 minuten knapperig in de oven.
Laat iets afkoelen. Dit kan trouwens ook prima van tevoren, ze blijven makkelijk een paar dagen goed in een trommeltje.
Snij het loof los van de radijsjes. Gooi lelijke/gele bladeren weg, was de rest en slinger goed droog in een slacentrifuge (of tussen twee theedoeken). Hak fijn in de keukenmachine.
Voeg de boter toe en mix tot een groen geheel. Breng op smaak met een kneep citroensap, peper en fleur de sel.
Snij de radijs in plakjes, een half bosje is waarschijnlijk genoeg.
Besmeer de broodjes dik met kruidenboter en garneer met plakjes radijs. Bestrooi met nog wat fleur de sel.
Tip van Karin: Boter over? Maak een rolletje in plasticfolie, bewaar in de vriezer. Snij een plakje af voor over gekookte groente of een gebakken biefstukje.
Dit recept komt uit De makkelijke Franse Keuken van Karin Luijten (Uitgeverij Nieuw Amsterdam). Het kookboek is nu te koop voor €27,99.